Foto: Scanpix

Ķīna kritizē ASV plānus pastiprināt pretraķešu aizsardzību, reaģējot uz Ziemeļkorejas pieaugošajiem draudiem. Šis solis "intensificēs antagonismu", paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija, aicinot ASV "rīkoties piesardzīgi". Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV piektdien paziņoja, ka plāno Aļaskā uzstādīt 14 papildus raķešu pārtvērējus un agrās brīdināšanas radaru Japānā, reaģējot uz Ziemeļkorejas izteiktajiem kodoluzbrukuma draudiem. Par šo plānu bažas izteica arī Krievija.

"Pretraķešu jautājumam ir tieša ietekme uz globālo un reģionālo līdzsvaru, un stabilitāti," paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Hongs Lei. "Tādas darbības kā pretraķešu aizsardzības sistēmu stiprināšana, pastiprinās antagonismu un nepalīdzēs problēmas risināšanai," skaidro ministrija.

Spriedze reģionā ir krietni pieaugusi pēc trešā Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma, kas notika februārī. Izmēģinājums sekoja decembrī notikušai starpkontinentālās raķetes palaišanai. Šāda veida darbības Phenjanai aizliedz ANO Drošības padomes sankcijas, kas ieviestas jau pēc 2006. un 2009. gadā notikušajiem šīs valsts kodolizmēģinājumiem.

Rietumvalstis un Ziemeļkorejas kaimiņi ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja varētu radīt pietiekami mazu kodolgalviņu, kas būtu piemērota montēšanai uz raķetēm. ANO Drošības padome marta sākumā paplašināja sankcijas pret Ziemeļkoreju, bet Phenjana uzstājās ar kareivīgiem paziņojumiem, draudot pat ar kodoluzbrukumu ASV.

Ķīna ir Ziemeļkorejas galvenā tirdzniecības partnere, tai ir ciešākās saites ar izolētās komunistiskās valsts režīmu, iespējams, arī lielākā ietekme uz tās līderiem. Tomēr martā tā atbalstīja sankciju paplašināšanu pret savu kaimiņu.

Jau vēstīts, ka ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels paziņoja, ka ASV papildus jau Kalifornijā un Aļaskā izvietotajām 30 raķetēm izvietos vēl papildus 14 pārtvērējraķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!