Foto: AFP/Scanpix

Dažas stundas pēc ANO Drošības padomes pieņemtajām sankcijām pret Ziemeļkoreju, Ķīnas ārlietu ministrs savam Ziemeļkorejas kolēģim teicis, ka Phenjanai jāpārtrauc raķešu izmēģinājumi, ziņo "BBC".

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji sacīja, ka ir aicinājis savu Ziemeļkorejas kolēģi Ļi Honjo svētdien tikšanās laikā Filipīnās pakļauties ANO rezolūcijai.

Jau ziņots, ka ANO drošības padome sestdien pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Vans Ji teica, ka sankcijas bija nepieciešamas, bet "tās nav galīgais mērķis". Viņš mudināja uz dialogu. Ministrs aicināja Ziemeļkoreju saglabāt mieru un neradīt jaunas provokācijas ar raķešu izmēģinājumiem.

Ķīnas pārstāvis arīdzan mudināja ASV un Ziemeļkoreju nepalielināt spriedzi, sakot, ka situācija atrodas tās "kritiskajā punktā", bet joprojām ir iespējams atsākt sarunas.

ASV vēstnieks iepriekš paudis, ka Ziemeļkoreja šobrīd saskaras ar "stingrākajām sankcijām, kādas valsts šajā paaudzē piedzīvojusi".

Ziemeļkoreja jūlijā izmēģināja divas starptautiskās ballistiskās raķetes, apgalvojot, ka tai tagad ir iespēja uzbrukt ASV. Eksperti joprojām diskutē, vai raķetes var sasniegt iecerētos mērķus.

Dienvidkoreja, Japāna un ASV nosodījušas šos izmēģinājumus, kas bija iemesls jaunajām ANO noteiktajām sankcijām.

Ķīna, Ziemeļkorejas vienīgais starptautiskais sabiedrotais un veto tiesību pārstāvis ANO Drošības padomē, pēc sarunām ar ASV lēma par labu rezolūcijai. Ķīna iepriekš bieži aizstāvējusi Ziemeļkoreju no negatīvu seku raisošām rezolūcijam.

Par labu sankcijām balsojusi arī Krievija, kas iepriekš kritizēta tās ekonomisko saistību ar Ziemeļkoreju dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!