Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ķīnas kompānija ir vienojusies par miljardiem vērtu darījumu – ASV lielākā cūkgaļas ražotāja "Smithfield Foods" iegādi, vēsta ārvalstu mediji.

Ķīnas uzņēmums "Shuanghui International" paziņojis, ka par sava Amerikas konkurenta pārņemšanu maksās 4,7 miljardus dolāru (2,56 miljardi latu). Izskanējusī informācija jau ir izraisījusi amerikāņu kompānijas akciju vērtības celšanos par vairāk nekā 30%, ziņo raidsabiedrība "Sky News".

Abas kompānijas norāda, ka darījuma mērķis ir nodrošināt amerikāņu cūkgaļu milzīgajam Ķīnas tirgum. "Smithfield Foods" vadība nemainīšoties.

"Ķīnas patērētājiem patīk amerikāņu cūkgaļa. ASV fermeri vēlas eskportēt savu produkciju," norāda "Shuanghui International" direktors Jangs Židžuns. "Kopā mēs varam būt pasaules dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu [ražošanas] līderi. Neviena cita kombinācija nepiedāvā šādu lielisku iepsēju," stāsta Jangs.

Ķīnā cūkgaļu patērē jau vismaz 6000 gadu, bet tagad valsts cenšas izaudzēt pietiekami daudz cūku, lai pabarotu lielo iedzīvotāju skaitu.

Zemes trūkuma un pieaugošo ievestās sojas izmaksu dēļ importētā cūkgaļa izrādās lētāka un var tikt pārdota ar lielāku uzcenojumu, bet ķīnieši paliek arvien uzmanīgāki pēc daudzajiem vietējās pārtikas kvalitātes skandāliem.

"Smithfield Foods" norāda, ka, ņemot vērā izmaiņas kukurūzas tirgū, kompānija varētu izaudzēt kaušanai gatavu cūku par 1,37 dolāriem (0,75 lati) kilogramā, kamēr Ķīnā kilograma cūkgaļas audzēšanas izmaksas pašlaik ir virs 2,10 dolāriem (1,15 lati) par kilogramu.

2012. gadā kompānija saražoja 2,9 miljonus tonnu svaigas un iepakotas cūkgaļas.

Paredzams, ka 2013. gadā Ķīnas iedzīvotāji būs patērējuši 53,1 miljonu tonnu cūkgaļas, no kuriem tikai 1,58% importēti. "Smithfield Foods" pašlaik ieņem aptuveni vienu procentu Ķīnas tirgus, bet šo daļu ir plānots palielināt līdz četriem procentiem, raksta "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!