Foto: AFP/Scanpix

Ķīna sestdien par "nopietnu militāro provokāciju" nosauca ASV bumbvedēju pārlidošanu Dienvidķīnas jūrā esošajam Spratli arhipelāgam, kas atrodas ūdeņos, uz kuriem pretendē vairākas reģiona valstis, arī Ķīna.

"10 decembra rītā divi ASV bumbvedēji "B-52" bez atļaujas ielidoja gaisa telpā virs Ķīnas Nanšas salām un tuvējās apkārtnes," paziņoja Ķīnas Aizsardzības ministrija, lietojot Ķīnas nosaukumu Spratli salām.

"Šāda rīcība ir nopietna militārā provokācija, kas sarežģī vispārējo situāciju Dienvidķīnas jūrā, [veicinot] reģiona militarizāciju," norādīts ministrijas interneta vietnē publicētajā paziņojumā.

Lidojuma laikā viens no diviem ASV bumbvedējiem netīšām esot pietuvojies divu jūras jūdžu attālumā vienai mākslīgi izveidotai arhipelāga salai, vēstīja "The Wall Street Journal", atsaucoties uz ASV aizsardzības ministrijas amatpersonām.

Saspīlējums ir pieaudzis kopš Ķīna šajos ūdeņos esošos rifus pārveido par mazām salām, kuras var izmantot militārās infrastruktūras atbalstīšanai. ASV ir norādījušas, ka tas apdraud kuģošanas brīvību.

ASV vairākkārt ir paziņojušas, ka neatzīst Ķīnas tiesības uz teritoriālajiem ūdeņiem ap mākslīgajām salām.

Ķīna uzstāj, ka tai ir suverēnās tiesības pār gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, lai gan tās ūdeņi ir tuvu arī citu valstu krastiem.

Jūra ir stratēģiski nozīmīgs ūdens ceļš ar kuģošanas ceļiem, pa kuriem tiek vesta gandrīz trešā daļa no pasaulē transportētās naftas. Strīds par teritoriālajām tiesībām rada bažas par sadursmēm.

Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) dalībvalstis Bruneja, Malaizija, Filipīnas un Vjetnama arī izvirza savas tiesības uz daļu no jūras. Tādas ir pieteikusi arī Taivāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!