Foto: AP/Scanpix

Ķīna palielinās savu aizsardzības budžetu par 10,7%, kas nozīmē, ka militārajām vajadzībām tiks novirzīti aptuveni 115 miljardi ASV dolāru (61,75 miljardi latu) gadā. Valdības paziņojums nācis klajā laikā, kad starp Ķīnu un Japānu valda spriedze teritoriālo strīdu dēļ, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

"Līdzekļi tiks izmantoti, lai atbalstītu centienus uzlabot virsnieku un karavīru darba un dzīves apstākļus, padarītu bruņotos spēkus mehanizētākus un uz informāciju balstītus, un garantētu valsts drošību," teikts paziņojumā, kurš nācis klajā ikgadējā Ķīnas Nacionālā Tautas kongresa sanākšanas pirmajā dienā.

Otrdien sāktais kongress, kas 12 dienas pulcēs aptuveni 3000 delegātu no visas valsts, šogad ir īpaši svarīgs, jo sakrīt ar reizi dekādē notiekošo valdošās Komunistiskās partijas vadības maiņu.

Pasaulē lielākā parlamenta uzdevums ir pieņemt likumus, ko piedāvā partija.  Tomēr praksē Nacionālais Tautas kongress tiek uzskatīts par orgānu, kurš tikai formāli apstiprina to, ko jau iepriekš ir izlēmusi Komunistiskās partijas vadība.

Aizsardzības budžeta palielinājums izziņots laikā, kad Ķīna ar Japānu ir iesaistījušās strīdā par Senkaku salu piederību Austrumķīnas jūrā. Abas valstis šīs teritorijas uzskata par savām un sūta jūras patruļas uz salām, kas nereti ir draudējis izraisīt sadursmes. Analītiķi pauž bažas, ka nejauši izraisītas abu valstu flotes sadursmes situāciju var ātri novest līdz bīstamam līmenim.

Par aizsardzības budžeta palielinājumu janvārī paziņoja arī Japānas premjerministrs Sindzo Abe. Līdzsvarot spēka samēru Klusā okeānā reģionā apņēmās arī Japānas sabiedrotā ASV, kuras 2012. gada aizsardzības budžets bija 629 miljardi dolāru (338 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!