Foto: AFP/Scanpix

ASV pauž satraukumu par Ķīnas rīcību, kas Phenjanai izdevusi deviņus no Laosas deportētus ziemeļkorejiešu bēgļus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziemeļkorejiešu grupa Laosā aizturēta agrāk maijā. Par spīti Dienvidkorejas protestiem, bēgļi deportēti uz Ķīnu, no kurienes otrdien tie nosūtīti uz Phenjanu, atsaucoties uz vārdā neminētu Ārlietu ministrijas amatpersonu, vēstīja Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

15 līdz 23 gadus vecie bēgļi Ziemeļkoreju pameta aprīlī, un caur Ķīnu devās uz Laosu, norāda aģentūra.

Ķīna parasti nosūta atpakaļ uz mājām savā teritorijā notvertos Ziemeļkorejas bēgļus, saucot tos par ekonomiskajiem migrantiem.

Dienvidkorejas Ārlietu ministrija nav oficiāli komentējusi šo gadījumu, bet avots ministrijā aģentūrai "Yonhap" pastāstīja, ka Dienvidkoreja ir vērsusies pie ANO cilvēktiesību aģentūrām ar lūgumu palīdzēt garantēt deviņu bēgļu drošību.

Ķīnu un Laosu par bēģļu izdošanu Ziemeļkorejai ir nosodījusi cilvēktiesību aizsardzības grupa "Human Rights Watch" (HRW). "Šīs trīs valdības būs līdzvainīgas, ja cilvēkiem tiks nodarīts kāds ļaunums," norādīja organizācijas Āzijas nodaļas vadītāja vietnieks Fils Robertsons.

Savukārt ASV Valsts departaments izplatītā paziņojumā aicina "visas reģiona valsti sadarboties Ziemeļkorejas bēgļu aizsargāšanai savās teritorijās".

Lielākā daļa Ziemeļkorejas bēgļu valsti pamet caur Ķīnu un dodas uz Dienvidasustrumāzijas valstīm, no kurienes ir iespēja nokļūt Dienvidkorejā, kas piedāvā finansiālo palīdzību un apmācību, skaidro BBC.

Pagājušajā gadā Dienvidkorejā ieradušies aptuveni 1500 ziemeļkorejiešu bēgļu. Tiem ziemeļkorejiešiem, kas tiek repatriēti, draud sods un apcietinājums, uzver cilvēktiesību aizsardzības grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!