Foto: DELFI
Pēc tam, kad vairāki cilvēki pašaizdedzinājušies protestējot pret Ķīnas valdīšanu Tibetā, Ķīnas policija šāvusi uz protestētājiem, vēstī ziņu aģentūra "Reuters".

Sadursmes starp demonstrantiem un policiju izcēlušās pie Siuhanas provinces policijas iecirkņa. Protestētāju izkliedēšanai varas pārstāvji izmantojuši asaru gāzi, bet pēc tam atklāta uguns. Kāds mūks sašauts rokā.

Otrdien kāds 37 gadus vecs mūks pie Siuhanas policijas iecirkņa aplējis sevi ar degšķidrumu un aizdedzinājies. Pēdējās nedēļas laikā tā bijusi jau trešā pašaizdedzinšanās ar letālu iznākumu.

Pēdējo gadu laikā vairāki desmiti tibetiešu, protestējot pret Ķīnas valdīšanu, aplējuši sevi ar degvšķidrumu un aizdedzinājušies.

Saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvju informāciju, 2012.gadā vairāk nekā 80 tibetiešu izvēlējas savu neapmierinātību ar pastāvošo kārtību paust pašaizdedzinoties. Lielākā daļa no viņiem gāja bojā.

Tibetas garīgais līderis Dalailama, šo protesta veidu nodēvējis par "skumju", bet "saprotamu". Viņš norādījis, ka apšauba šādu protestu efektivitāti, kā arī nevienu uz to neiedrošina.

Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Tibetā tiek ignorēta reliģiskā brīvība un kultūra, kopš tā, pēc 1950.gada "mierīgās atbrīvošanas", nonākusi Ķīnas pakļautībā.

Ķīna šos pārmetumus noraida, apgalvojot, ka tieši kopš nokļūšanas ķīniešu paspārnē, Tibetā pārtraukta dzimtbūšana, un nabadzībā grimstošais reģions sācis attīstīties. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!