Foto: RIA Novosti/Scanpix

Anektējot Krimu, Krievijas Federācija riskē jau tuvākajā nākotnē zaudēt savas teritorijas Tālajos Austrumos, ziņo aģentūra UNIAN, atsaucoties uz Ukrainas Drošības dienesta bijušā priekšsēdētāja un politiķa Igora Smeško teikto.

"Kas traucēs Ķīnai pēc 10 - 15 gadiem izmantot tādu pašu ķīniešu valodā runājošu pilsoņu aizsardzības principu, bet viņi tur, Tālajos Austrumos, ir miljoniem," norādīja Smeško.

Krievijas amatpersonas jau sen pauž bažas, ka Tālo Austrumu reģioni, kurus Krievijas iedzīvotāji pamet kopš PSRS sabrukuma, kādu dienu var nonākt pilnīgā ķīniešu kontrolē. Reģionā ir notikuši etniski konflikti starp vietējiem iedzīvotājiem un iebraucējiem no Ķīnas.

Saasinoties Ukrainas krīzei, Krievijas amatpersonas ir izteikušās, ka Krievijas pilsonību pieņēmušos Ukrainas iedzīvotājus varētu izmitināt Tālajos Austrumos.

Vēstīts, ka Krievija ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos.

Pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Kremļa interneta vietnē publicēts paziņojums, ka Krima ir uzņemta Krievijas sastāvā. Līdz 2015. gada 1. janvārim Krimā noteikts pārejas periods, kurā pussalā tiks integrēta Krievijas ekonomiskajā, finanšu, kredītu un tiesiskajā sistēmā. Krievijas likumi un citi normatīvie akti Krimā un Sevastopolē darbojas no dokumenta parakstīšanas dienas - 18. marta, teikts paziņojumā.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krimas pussala Krievijas spēku kontrolē atrodas jau no februāra beigām. Svarīgākos objektus un Ukrainas armijas bāzes ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku, lai gan Krievija savu spēku klātbūtni ārpus bāzēm Krimā noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!