Foto: AP/Scanpix

Ķīna trešdien paziņojusi, ka Ziemeļkoreja esot paudusi vēlmi atsākt kodolsarunas.

Ziemeļkorejas kodolsarunu delegācijas vadītājs Kims Kjegvans, viesojoties Pekinā, paziņojis, ka dialogs varētu notikt sešu pušu sarunu veidā, informēja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Sešu pušu sarunas, kurās piedalās abas Korejas, ASV, Ķīna, Krievija un Japāna, sākās 2003.gadā, bet kopš 2008.gada ir apsīkušas.

Līdzīgu ierosinājumu pagājušā mēnesī izteica arī kāda cita augsta ranga Ziemeļkorejas amatpersona, kas viesojās Pekinā.

Tomēr ASV, Dienvidkoreja un Japāna uzstājušas, ka Ziemeļkorejai vispirms jāsāk pildīt savi solījumi, norādot, ka tā tiks vērtēta pēc darbiem, nevis vārdiem.

ASV, Dienvidkoreja un Japāna apliecinājušas, ka Ziemeļkorejai ir iespējams uzlabot attiecības, ja vien tā sper jēgpilnus soļus kodolatbruņošanās virzienā.

Jau ziņots, ka Ziemeļkorejas iebildumu dēļ nesen tika atceltas augsta līmeņa sarunas ar Dienvidkoreju.

Oficiālā saziņa Seulas un Phenjanas starpā iesaldēta jau kopš 2010.gada, kad Pennjondo apvidū tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis "Cheonan", laupot 46 jūrnieku dzīvību. Seula kuģa nogremdēšanā vainoja Phenjanu. Vēlāk tajā pašā gadā Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja netālo Jonpjonas salu, nogalinot četrus cilvēkus.

Spriedze Korejas pussalā vēl vairāk pieauga, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu. Saspīlējumam pieaugot, Phenjana teju vai ik dienu izteica draudus Dienvidkorejai un ASV.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien apsprieda Ziemeļkorejas jautājumu telefonsarunā ar Ķīnas ārlietu ministru, savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns Pekinā to pārrunāja ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu.

Ķīnas mediji vēsta, ka Sji izklāstījis Ķīnas "principālo pozīciju" Korejas un Sīrijas jautājumos, taču sīkāku informāciju nesniedza.

Ķīna ir Ziemeļkorejas vienīgā sabiedrotā un vairākkārt izpelnījusies kritiku par to, ka neizmanto savu ietekmi, lai Phenjanu savaldītu. Tomēr ASV prezidents Baraks Obama, kurš šomēnes tikās ar Sji, šonedēļ paziņoja, ka Pekina ir ieņēmusi stingrāku nostāju pret Ziemeļkorejas kodolprogrammu un uzslavēja Sji par lielākas atbildības uzņemšanos pasaulē.

 Ziemeļkoreja ir piedāvājusi sākt augsta līmeņa sarunas arī ar ASV, lai apspriestu iespējas "nodrošināt mieru un stabilitāti reģionā" un mazināt spriedzi Korejas pussalā.

ASV eksperti uzskata, ka šādi Phenjana cenšas iedzīt ķīli starp Vašingtonu un Seulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!