Piektdien Ķīna apsūdzēja ASV par "separātisko spēku" iedrošināšanu Taivānā un vainoja Vašingtonu par spriedzi Ķīnas un Taivānas attiecībās.
"ASV ir cēlusi Taivānas separātisko spēku iedomību, tāpēc ASV ir noteikti atbildīga par saspīlējumu Taivānas šaurumā," preses konferencē Pekinā sacīja Ķīnas ārlietu ministrs Tans Dzjasjuaņs.

Tans bargi kritizēja ASV par ieroču pārdošanu Taivānai un ASV ierosinājumu iekļaut Taivānu Austrumāzijas raķešu aizsardzības (Threat Missile Defence) sistēmā.

Tans nosodīja arī Taivānas Drošības pastiprināšanas likumprojekta pieņemšanu ASV Kongresa Pārstāvju palātā pagājušajā mēnesī.

"Visi šie pasākumi no ASV puses ir trīs Ķīnas un ASV komunikē un stingro saistību, ko ASV uzņēmusies attiecībā pret Ķīnas valdību, nopietni pārkāpumi," sacīja Tans.

Viņš brīdināja, ka Ķīnas un ASV abpusējās attiecības un Ķīnas un Taivānas attiecības ir sasniegušas kritisku pagrieziena punktu. Viņš uzsvēra, ka ir būtiski, lai Vašingtona nekavējoties pārtrauc pārdot ieročus Taivānai.

Ķīna apzināti izdara spiedienu uz Taivānu, kuru Pekina uzskata par atšķēlušos provinci un kur 18.martā gaidāmas prezidenta vēlēšanas.

Pekina vairākkārt ir draudējusi iebrukt Taivānā, ja tā mēģinās panākt neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!