Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas hakeriem ir izdevies piekļūt informācijai par gandrīz 70 sarežģītām ASV ieroču sistēmām, to skaitā par "Patriot" raķetēm un "Black Hawk" helikopteriem, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Amatpersonas jau gadiem ir brīdinājušas par Ķīnas kiberdraudiem, bet Aizsardzības zinātniskās padomes jaunākajā ziņojumā norādīts, cik tie ir kļuvuši ikdienišķi. Dokumentā uzskaitītas 37 uzlauztas aizsardzības programmas.

Tas rada bažas, ka konflikta gadījumā Ķīna var izmantot šīs zināšanas un padarīt neefektīvu ASV militāro potenciālu Āzijas Klusā okeāna reģionā.

"Tas vieš neskaidrību, cik labi ieroči var darbosies, un tas nozīmē, ka mums var nākties pārstrādāt ieroču sistēmas," raidsabiedrībai pastāstīja Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra kiberdrošības eksperts Džeims Leviss.

"Ja viņi zina, tieši kā tās darbojas, viņiem ir iespējas izvairīties un izdomāt, kā labāk sakaut mūsu sistēmas," skaidro eksperts.

Sagaidāms, ka kiberdrošības jautājumiem savā vizītē Ķīnā nākamnedēļ pieskarsies ASV prezidents Baraka Obama, uz kuru tiek izdarīts spēcīgs spiediens vērsties pret Ķīnas kiberspiegošanu, raksta "Sky News".

2011. gada novembrī ASV izlūkošanas dienesti apsūdzēja Ķīnu par sistemātisku augsto tehnoloģiju datu zagšanu ekonomiskā labuma gūšanas nolūkos.

Savā pēdējā ziņojumā Pentagons pirmo reizi publiski atzina, ka par hakeru uzbrukumiem valsts aģentūrām varētu būt atbildīga Ķīnas valdība un armija. Drošības eksperti par kiberuzbrukumiem aicināja valdību pret Ķīnu vērst sankcijas.

Kiberuzbrukumu izmaksas ir zemas, bet ieguvumu lieli, norāda bijušais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) kiberdrošības nodaļas direktors Šons Henrijs.

"Nav izmaksu, nav sankciju, nav diplomātiskas rīcības, nav finansiālas atbildības," uzskaita Henrijs, piebilstot, ka ASV intelektuālā īpašuma zaudējums ir mērāms simtos miljonu dolāru.

Tikmēr Pentagons noliedz, ka ziņojumā minētā informācija nozīmē, ka ir zaudēta uzticība ieroču sistēmām. "Mēs pilnībā uzticamies savām ieroču sistēmām. Pieņēmumi, ka kiberielaušanās ir mazinājusi mūsu spējas vai tehnoloģiju spēku, ir nepareizi," norāda Pentagona preses pārstāvis Džordzš Litls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!