Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francija un Indija sestdien parakstīja Indijas okeānam domātu drošības vienošanos, lai pretotos Ķīnas augošajai ietekmei reģionā.

"Abu valstu sadarbība aizsardzībā ir ieguvusi jaunu nozīmi," vizītē Deli paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons, kuram līdzās stāvēja Indijas premjerministrs Nanendra Modi.

Vienošanās paredz, ka abas valstis atvērs otras karakuģiem jūras spēku bāzes, kas tiek uzskatīts par mēģinājumu ierobežot Ķīnas teritoriālās ambīcijas.

"Liela daļa mūsu drošības un pasaules stabilitātes Indijas okeānā ir apdraudēta," brīdināja Makrons. "Indijas okeāns, tāpat kā Klusais okeāns, nevar kļūt par hegemonijas vietu," viņš piebilda.

Modi uzsvēra, ka Indijas okeāns turpmāk spēlēs "ļoti nozīmīgu lomu".

Abu līderu komentāri sekoja pēc tam, kad Indija un Francija parakstīja vairākas vienošanās aizsardzības, kosmosa un ekoloģiski tīras enerģijas jomā.

Parakstīta arī tehniskā vienošanās par Francijas atbalstīto Džaitapuras atomelektrostacijas (AES) projektu Indijas rietumos.

Avoti Francijas prezidenta kancelejā pauda optimismu, ka galīgo vienošanos varētu parakstīt līdz šī gada beigām.

Vienošanās par projektu 9,3 miljardu dolāru vērtībā tika parakstīta vēl bijušā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī vizītes laikā indijā 2010. gadā.

Tomēr projekta virzība pēc tam apstājās, saskaroties ar vides aktīvistu bažām par seismisko aktivitāti reģionā, bet pēc Fukušimas AES avārijas Japānā 2011. gadā - arī ar bažām par kodolenerģijas drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!