Foto: Shutterstock
Ķīna nolēmusi atteikties no divu bērnu demogrāfijas politikas, jo zemā dzimstības līmeņa sekas esot jūtamas sociālajās un ekonomikas jomās, liecina CNN informācija.

Lai iedrošinātu cilvēkus radīt vairāk bērnus, Ķīnas Komunistiskā partija savā laikrakstā ir izplatījusi rakstu ar nosaukumu "Dzemdēt ir ģimenes darīšana, un arī nacionāls jautājums". Tas brīdināja, ka "zemās dzimstības sekas jau ir sākušas parādīties sociālajās un ekonomikas jomās".

Kā ziņo medijs, Ķīnas valdība ir izlaidusi arī jaunu pastmarku, kas dod mājienu, ka pašreizējā ģimeņu politika varētu mainīties. Pastmarkā ir redzamas divas cūkas, kas simbolizē vecākus un trīs rukšus, kas simbolizē bērnus. Pastmarka arī iezīmē nākošo kā cūkas gadu. Līdzīga pastmarka tika izlaista arī 2016. gadā, attēlojot pastmarku ar diviem mērkaķiem kā bērniem, iezīmējot gan pērtiķa gadu, gan viena bērna politikas atcelšanu.

Jaunās pastmarkas izlaišana ir "skaidra zīme tam, ka valdība taisās atcelt visus ar dzimstību saistītos ierobežojumus", laikrakstam "The Wall Street Journal" skaidroja Medisonas Universitātes zinātnieks Ji Fuksans.

Viena bērna politika bija ieviesta līdz 2015. gadam, kad tā tika daļēji izbeigta, lai pāri varētu radīt divus bērnus, taču ģimenes ir bijušas kūtras, lai saņemtu tam oficiālu atļauju.

Strīdīgā viena bērna politika paredzēja to, kas sievietes bija spiestas izdarīt abortu vai saņemt skarbu sodu, ja viņas dzemdēja otro bērnu. Ķīna šo politiku mainīja, kad sāka parādīties problēmas ar demogrāfijas jautājumiem. 2017. gadā dzimstības koeficients bija 1,6 bērni ģimenē, kas ir mazāks nekā valdības norādītais 2,1, kas ir nepieciešams, lai populāciju saglabātu plānotajā līmenī.

Pagājušajā mēnesī Ķīnas valdība ir sākusi ierosināt trīs mēnešu miera periodu pāriem, kas šķiras, lai dotu viņiem iespēju pārdomāt viņu lēmumu. Provinces valdības ir ierosinājušas naudas subsīdijas pāriem, kas taisās precēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!