Foto: AFP/Scanpix

Kirgizstānas prezidents Almazbeks Atambajevs, kuram pagājušajā mēnesī bija saasinājušās sirds veselības problēmas, sestdien pēc ārstēšanās Maskavā atgriezies dzimtenē, pavēstīja amatpersonas.

Prezidenta administrācija izplatījusi fotogrāfiju, kurā redzams smaidošs Atambajevs kopā ar sievu kāpjam lidmašīna. Nekādas tuvākas detaļas par līdera veselību atklātas netiek.

Paziņojumā otrdien Kirgizstānas varasiestādes apliecināja, ka ārsti konstatējuši prezidenta "veselības stāvokļa būtisku uzlabošanos" un ka problēmas, kas bijušas saistītas ar sirds aritmiju, "pilnībā atrisinātas".

60 gadus vecais Atambajevs septembra beigās ceļā uz ANO Ģenerālo asambleju Ņujorkā bija piestājis Stambulā. Tur prezidentam radās "sāpes krūtīs", un viņš ievietots slimnīcā, bet vēlāk pārvests ārstēties uz Krieviju.

Turcijas ziņu aģentūras izplatīja dramatiskus kadrus, kuros redzams nestuvēs uz mutes gulošs Atambajevs, tomēr viņa birojs skaidroja, ka līdera veselības stāvoklis ir "apmierinošs".

Nabadzīgā Kirgizstāna atbilstoši izplatītam viedoklim ir visdemokrātiskākā Vidusāzijas valsts.

Par tuvu Krievijas sabiedroto uzskatītais Atambajevs prezidenta amatā tika ievēlēts 2011. gadā uz vienu sešu gadu termiņu, un amatu viņš bija paredzējis pamest nākamgad.

Tomēr viņa oponenti, arī priekšgājēja Roza Otunbajeva, pauž bažas, ka valstī, kurā ir manāmas noslieces politiskās nestabilitātes virzienā, iecerēti likumu grozījumi, kas esot mēģinājums "uzurpēt varu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!