Pagājušās nedēļas nogalē Kirgizstānā klusītēm zemē apglabāta mūmija, kas 60 gadus atradās Nacionālajā vēstures muzejā Biškekā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Aptuveni 2000 gadu senās mirstīgās atliekas 14. oktobrī guldītas zemē Karabulakas ciemā, kur tā tika atrasta 1956. gadā. Kultūras ministrs bija nospriedis, ka tas ir "tikai līķis".

Mūmija nav ne faraons, ne karaliene un nav daudz iemeslu, kāpēc uz to būtu vērts skatīties, savu rīcību paskaidroja ministrs Tugolbai Kazakovs. Viņš arī norādīja, ka Kirgizstānai nav piemērotu telpu un zināšanu mūmijas saglabāšanai.

Taču ministra rīcība izraisījusi sašutumu vietējo zinātnieku aprindās, kur Kazakovs tiek apsūdzēts vandalismā un tiek pieprasīta mūmijas ekshumēšana un atgriešana muzejā.

Mūmija pirms apbedīšanas ievietota koka kastē. Nekādas musulmaņu apbedīšanas ceremonijas nav ievērotas, jo mumificētais ķermenis piederējis pirms islāma sabiedrībai, skaidro Kultūras ministrija.

Ar ministra rīcību neapmierinātie zinātnieki brīdina, ka mūmija var sadalīties dažu mēnešu laikā, ja steidzami netiks pārvietota uz bezgaisa telpu muzejā, kur tā tika glabāta.

Kirgīzu arheologs Orozs Soltobajevs ministra lēmumu raksturo kā "naža dūrienu zinātnes mugurā". Zinātnieki aicina aizejošo prezidentu Almazbeku Atambajevu nekavējoties dot rīkojumu mūmiju ekshumēt, norāda Vēstures un kultūras mantojuma institūta Arheoloģijas nodaļas vadītāja Kadiča Tašbajeva.

Ja prezidents nerīkosies, lieta tiks nodota tiesai un tiks informētas starptautiskās organizācijas, zinātnieku sarīkotā preses konferencē Bišķekā brīdināja Tašbajeva.

Atambajevs jau bija paspējis atzīt, ka mūmijas apglabāšana ir kļūda, taču neatbalstīja tās izrakšanu.

Tikmēr kultūras ministrs Kazakovs uzstāj, ka paliek pie sava lēmuma pat, "ja viņu nošautu" par to. Viņš pasvītroja, ka paši zinātnieki sešas desmitgades nav veikuši nevienu šīs mūmijas pētījumu.

"Ko mēs zināsim par mūmiju, ja noliksim to atpakaļ muzejā? Visi zina Ļeņinu. Bet ko mēs varam muzeja apmeklētājiem pateikt par šo meiteni?" vietējiem medijiem stāstīja Kazakovs.

Viņš arī pauda pārliecību, ka tracis sacelts, lai gāztu viņu no amata. "Tas nav par mūmiju. Tā ir cīņa par manu vietu," teica ministrs. "Es esmu noguris. Izrociet mūmiju,ja jau tā vēlaties," viņš papildināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!