Krievijas prokremlisko motociklistu klubs "Nakts vilki" ("Ночные Волки", "Night Wolves") arī šogad organizē PSRS uzvarai Otrajā pasaules karā veltītu motobraucienu uz Berlīni, atsaucoties uz kluba prezidentu Aleksandru Zaldostanovu jeb Ķirurgu, vēsta aģentūra TASS.

Pagājušajā gadā klubs, kura biedri saistīti ar Krimas okupāciju un karo prokremlisko spēku pusē Ukrainas austrumos, nonāca mediju uzmanības lokā, kad paziņoja par braucienu uz Berlīni, lai atzīmētu 70. gadadienu kopš Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā.

Vērienīgais brauciens kolonnā, lai gan klubs apgalvoja pretējo, lielā mērā izgāzās, kad Polija Krievijas motociklistiem liedza iebraukt savā teritorijā un arī citas valstis nebija draudzīgi noskaņotas. Galu galā maršruta starpposmus un Berlīni apmeklēja vien atsevišķi motociklisti, piemēram "Nakts vilku" biedri no citu valstu reģionālajām nodaļām, tostarp Latvijas, un klubā neietilpstoši motociklisti, kuriem ir brīva piekļuve Šengenas zonai.

Taču par Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugu dēvētais Ķirurgs arī šogad sola veiksmīgu braucienu. "Pēc mūsu veiksmīgās cīņas pagājušajā gadā, mēs vēlamies to atkārtot arī šogad. Tā nākotnē varētu kļūt par labu tradīciju atzīmēt Uzvaras dienu uz riteņiem, vai precīzāk, uz motocikliem," aģentūra citē "krievu pasaules" idejas atbalstītāju Zaldostanovu.

Braucienu paredzēts sākt 29. aprīlī. Ceļojuma maršruts vīsies caur Baltkrieviju, , Poliju, Slovākiju, Austriju, Čehiju un Vāciju, ar ierašanos Berlīnē 9. maijā, kad Krievijā svin Uzvaras dienu. Zaldostanovs prognozē, ka šogad brauciens būs daudz prāvāks.

"Jo vairāk mūsu ienaidnieki un tie, kuru mērķis ir pārrakstīt vēsturi un pazemot Uzvaru, centīsies mums kaitēt, jo lielāks kļūs mūsu atbalstītāju pulks," uzsvēra Zaldostanovs, kurš atzīst, ka pats braucienā nepiedalīsies, jo, kā viņš apgalvo, esot iekļauts Eiropas Savienības (ES) nevēlamo personu sarakstā.

Oficiāli ir zināms, ka Zaldostanovs, saistībā ar Krimas okupāciju un Maskavas agresiju Ukrainā, ir iekļauts ASV un Kanādas sankciju sarakstos. Taču informācija par viņa iekļaušanu ES nevēlamo personu sarakstos iepriekš nav publiski izskanējusi.

Par braucienu atbildīgais Andrejs Bobrovskis savukārt pauž cerību uz lielāku sapratni no Polijas varasiestādēm. "Mēs plānojam šķērsot robežu 1. maijā. Ceram, ka šogad tas notiks daudz adekvātāk," stāsta Bobrovskis, norādot, ka kluba biedri jau pabijuši Varšavā pēc savu Polijas draugu uzaicinājuma, un attieksme no varasiestāžu puses esot bijusi cerīga.

Krievijas vēstniecība Polijā jau esot oficiāli informējusi Polijas Ārlietu ministriju, ka brauciens "Pa uzvaras ceļiem uz Berlīni" notiks aprīļa beigās un maija sākumā, un paudusi cerību uz sapratni no Varšavas puses. Tai pat laikā dokumentā arī pausta nožēla par padomju memoriālu nojaukšanas plāniem Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!