Foto: Reuters/Scanpix

12 migranti, kas vasarā bez dokumentiem tika atrasti uz Dānijas prāmju operatora "DFDS Seaways" Klaipēdas meitaskompānijai piederošā un šobrīd Ukrainai iznomāta prāmja "Kaunas Seaways", pēdējās nedēļas laikā nosūtīti atpakaļ uz Alžīriju un Maroku, paziņojusi kompānija.

Jau ziņots, ka prāmī, kurš un uztur satiksmi starp Stambulu Turcijā un Černomorsku Ukrainā, nelūgtie ciemiņi bija iekļuvuši jūlija nogalē, domājams, paslēpjoties kravas transportlīdzekļu piekabēs starp precēm. Viņi tika pamanīti jau pēc tam, kad kompānijai "UkrFerry" iznomātais prāmis bija atstājis Turcijas teritoriālos ūdeņus. Migrantiem nebija nekādu dokumentu, tādēļ viņus nevēlējās pieņemt neviena pasaules valsts. Sākotnēji daļa no viņiem apgalvoja, ka ir palestīnieši, tomēr vēlāk izrādījās, ka viņi ir marokāņi.

Nelegālos pasažierus izmitināja prāmja kajītēs, viņiem tika sarūpēti pagaidu ceļojuma dokumenti. Pēc dažām agresijas izpausmēm, uzskatot, ka jaunie vīrieši apdraud gan apkalpes, gan pasažieru, gan paši savu drošību, kompānijai nācās aicināt palīgā apsardzes dienesta darbiniekus.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis "DFDS Seaways" Lietuvas uzņēmuma izpilddirektors Jons Nazarovs, sākotnēji migranti apgalvojuši, ka viņu mērķis ir nonākt Eiropā, bet vēlāk no netiešām pazīmēm varējis noprast, ka patiesībā viņi vienkārši vēlējušies kādu laiku padzīvot kuģī. Pēc viņa sacītā, kajītes, kur viņi dzīvojuši, faktiski ir sagandētas. "Tās varētu saglabāt kā reliktu pasažieriem, kuriem patīk eksotiskas izjūtas," viņš piebildis.

Nazarovs lēsis, ka prāmju kompānijai un institūcijām, kas risināja nelegālo migrantu problēmu, tas kopumā izmaksājis līdz pat pusmiljonam eiro.

Viņš pateicies par atbalstu Ukrainas institūcijām, Lietuvas Ārlietu ministrijai, Dānijas vēstniecībai Lietuvā, Lietuvas un Dānijas vēstniecībām Ukrainā, Turcijā, Alžīrijā un Marokā, kuru pūliņi palīdzējuši atrisināt šo situāciju, un paudis lepnumu par prāmja apkalpi, kura "apliecinājusi neparastu pacietību, izpratni un profesionalitāti, nodrošinot nepārtrauktu un gludu kuģa darbu visus šos trīs mēnešus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!