Foto: Valsts kanceleja

ASV ir gatavas sadarboties ar jauno Gruzijas parlamentu, otrdienas vakarā paziņoja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Klintone nosauca par pareiziem starptautisko novērotāju secinājumus, ka pirmdien Gruzijā notikušās parlamenta vēlēšanas bijušas godīgas. "Mēs atbalstām Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja misijas secinājumus, ka Gruzijas iedzīvotāji varēja brīvi izdarīt savu izvēli," teikts Klintones paziņojumā.

Klintone pauda uzskatu, ka jaunajam Gruzijas parlamentam jāturpina valsts attīstības centieni.

"Tagad, kad gruzīnu tauta ir izteikusi savu viedokli, ASV aicina visas puses jaunajā parlamentā konstruktīvi sadarboties, lai nodrošinātu Gruzijas ekonomisku un demokrātisku attīstību. Mēs esam gatavi sadarbībai ar jauno Gruzijas parlamentu, kā arī ar šīs valsts valdību un prezidentu. Tas ļaus, ņemot par pamatu mūsu tuvās attiecības, nodrošināt gruzīnu tautai gaišāku nākotni," sacīja Klintone.

"ASV apsveic Gruzijas pilsoņus ar mierīgu un aktīvu piedalīšanos vakardienas parlamenta vēlēšanās. Tā bija vēsturiska diena visiem gruzīniem un viņu valsts nākotnei," uzsvēra Klintone.

Jau ziņots, ka Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili otrdien atzina, ka viņa partija "Vienotā nacionālā kustība" ir cietusi sakāvi pirmdien notikušajās parlamenta vēlēšanās un tajās uzvarējusi miljardiera Bidzinas Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija "Gruzīnu sapnis". Balsu skaitīšana vēl turpinās, taču provizoriskie rezultāti liecina par koalīcijas "Gruzijas sapnis" uzvaru.


Gruzijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir gandrīz pabeigusi vēlēšanās nodoto balsu saskaitīšanu, un vēl nesaskaitītās balsis nevar ietekmēt vēlēšanu iznākumu.

Pēc 95% balsu saskaitīšanas miljardiera Bidzinas Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija "Gruzīnu sapnis" ir ieguvusi 55,08% balsu pēc partiju sarakstiem. Otrajā vietā ir Saakašvili valdošā partija "Vienotā nacionālā kustība" ar 40,14% balsu. Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru un neiekļuva parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!