Bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone līdz pirmdienai saņēmusi atbalsta apliecinājumus no pietiekami liela delegātu skaita jūlijā gaidāmajā Demokrātu partijas konventā, lai tajā tiktu izvirzīta par prezidenta vēlēšanu kandidāti no šīs partijas, liecina ASV telekanālu un ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) dati.

Šis delegātu skaits nodrošina to, ka Klintone būs pirmā sieviete, kas vadīs vienu no ASV lielajām partijām cīņā par Balto namu.

Klintone sasniedza pietiekamo delegātu skaitu savam atbalstam vienu dienu pirms demokrātu priekšvēlēšanām sešos štatos, tostarp Kalifornijā, kur viņa aktīvi piedalās priekšvēlēšanu kampaņā. Tas arī notika astoņus gadus pēc tam, kad viņa priekšvēlēšanu cīņā zaudēja Barakam Obamam.

Klintone kā gaidāmā prezidenta kandidāte no Demokrātu partijas vēlēšanās sacentīsies ar miljardieri Donaldu Trampu, kurš maijā kļuva par vienīgo pretendentu izvirzīšanai par prezidenta vēlēšanu kandidātu no Republikāņu partijas.

Klintones priekšvēlēšanu kampaņa atzina, ka viņa jau pārsniegusi nominācijai nepieciešamo 2383 delegātu skaitu, tomēr viņas priekšvēlēšanu cīņa ar kreiso senatoru no Vermontas štata Bērniju Sandersu vēl nav beigusies.

"Šis ir svarīgs pagrieziena punkts, tomēr otrdien [priekšvēlēšanās] balso seši štati ar miljoniem cilvēku, un Hilarija Klintone cenšas iegūt katru balsi," paziņoja viņas kampaņas menedžeris Robijs Muks.

"Mēs gaidām otrdienas vakaru, kad Hilarija Klintone panāks ne tikai uzvaru tautas balsojumā, bet arī solīto delegātu vairākumu," sacīja Muks.

Sanderss nekavējoties atbildēja, uzstājot, ka nominācija nebeigsies pirms demokrātu nacionālā konventa jūlijā, jo tikai tajā varēs balsot tā sauktie superdelegāti.

Sanderss ir solījis pavadīt nākamās nedēļas, mēģinot pārliecināt daudzus no Klintones superdelegātiem, ka viņš ir spēcīgāks kandidāts cīņai pret Trampu nekā Klintone.

Klintone, svētdien uzvarot priekšvēlēšanās ar ASV asociētajā valstī Puertoriko, palielināja savu delegātu skaitu līdz 2373, liecina telekanāla CNN aplēses.

Klintone pārsniedza nepieciešamo 2383 delegātu skaitu pirmdien, kad vairāki superdelegāti apņēmās atbalstīt viņas kandidatūru, ziņoja AP.

Klintone ir guvusi 561 superdelegāta atbalstu, bet Sandersu atbalstījuši tikai 47, vēstīja CNN.

Sandersam atbalstu pauduši 1568 delegāti, un līdz šim nav bijis precedenta, ka ievērojams skaits superdelegātu mainītu savas domas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!