Foto: AP/Scanpix

ASV demokrātu Baltā nama kandidāte Hilarija Klintone piektdien paziņoja, ka ir "pārliecināta" par to, ka Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) atsāktā izmeklēšana par to, ka viņa valsts sekretāra amatā lietojusi privātu e-pasta serveri, nemainīs agrākās FIB izmeklēšanas slēdzienu, ka viņai nav jāizvirza kriminālapsūdzības.

"Amerikāņu tauta ir pelnījusi nekavējoties uzzināt visus faktus pilnībā," sacīja Klintone, sniedzot pirmos komentārus pēc FIB piektdienas paziņojuma, ka tas atsāks izmeklēšanu, jo ir uzietas jaunas e-pasta vēstules, "kas, pēc visa spriežot, attiecas uz lietu".

FIB piektdien apliecināja ASV likumdevējiem, ka ir atsācis izmeklēšanu par Klintones e-pasta vēstulēm, kas nosūtītas laikā, kad viņa ieņēma valsts sekretāra amatu. FIB spers "pienācīgus izmeklēšanas soļus", lai noskaidrotu, vai jaunuzietajos e-pastos ir slepena informācija, "kā arī, lai izvērtētu to svarīgumu attiecībā uz izmeklēšanu", sacīja FIB direktors Džeimss Komijs.

"[Federālajam izmeklēšanas] birojam ir jāizskaidro šī attiecīgā problēma, lai kāda tā būtu, bez jebkādas vilcināšanās," Klintone piebilda steigšus sarīkotā īsā preses konferencē Aiovas štata galvaspilsētā Demoinā.

Klintone paziņoja, ka FIB direktors Komijs "ir sacījis, ka viņš nezina, vai viņa vēstulē [likumdevējiem] minētās e-pasta vēstules ir svarīgas vai nav".

"Esmu pārliecināta, ka tās, lai kādas tās būtu, nemainīs jūlijā panākto slēdzienu" par kriminālapsūdzību neizvirzīšanu, teica Klintone.

"Mums ir 11 dienas līdz, varbūt, vissvarīgākajām nacionālajām vēlēšanām mūsu mūžā," sacīja Klintone.

"Mēs nezinām faktus, tāpēc mēs aicinām FIB publiskot visu informāciju, kas tam ir," teica Klintone.

Laikraksts "New York Times" ziņoja, ka jaunuzietās e-pasta vēstules tika atrastas pēc tam, kad FIB aģenti konfiscēja elektroniskās ierīces, kuras bija lietojuši Klintones tuvākā palīdze Huma Abedina un viņas vīrs Entonijs Veiners.

Pret bijušo demokrātu kongresmeni Veineru pašlaik notiek FIB izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām, ka viņš sūtījis seksuālus paziņojumus 15 gadus vecai meitenei.

Telekanāls "NBC News" ziņoja, ka Abedina sūtījusi Klintonei e-pasta vēstules no Veineram piederoša klēpjdatora.

"Mēs esam dzirdējuši šīs baumas. Mēs nezinām, kam ticēt. Esmu pārliecināta, ka būs vēl vairāk baumu," sacīja Klintone, kad viņai tika jautāts par šīm mediju ziņām.

"Tāpēc FIB ir pienākums pateikt mums, par ko viņi runā," piebilda Klintone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!