Foto: AP/Scanpix
Bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone Baltā nama praktikanti Moniku Levinsku, kurai bija romāns ar ASV prezidentu Bilu Klintonu, sarunā ar tuvu draudzeni saukusi par "patmīlīgu muļķīti" un stāstījusi, kāpēc nolēmusi vīram piedot neuzticību. Tas lasāms tuvas Hilarijas draudzenes, 2000.gadā mūžībā aizgājušās politikas zinātņu profesores, Diānas Blēras gadiem veidotajos pierakstos, vēsta CNN.

Politikas zinātņu profesores Blēras pierakstus veido sarunas ar draudzeni Klintoni, kā arī viņas pašas dienasgrāmatas. Tie satur gan abu draudzeņu sarunas par krīzi Klintonu laulībā un tās iemesliem, gan arī citas ar darbu un privāto dzīvi saistītas lietas.

"Viņa centās atrast ceļu, lai situāciju mainītu, lai tiktu galā ar sievieti, kuru pati dēvēja par "patmīlīgu muļķīti", bet kura tajā pašā laikā bija nekontrolējama," Blēra aprakstījusi sarunu ar Klintoni, kas notikusi 1998.gada 9.septembrī, laikā, kad Klintonam bija romāns ar Levinsku, kurš beidzās ar skandālu.

Blēra rakstīja, ka Klintone sava vīra kļūdu, ielaižoties ar Baltā nama praktikanti, skaidrojusi ar paša prezidenta personiskajiem pārdzīvojumiem pēc viņa mātes un tēva nāves, kā arī viņu drauga Vinsa Fostera nāves.

Klintone sarunās ar draudzeni sacījusi, ka brīdī, kad vīrs atklājis savu romānu, viņa jutusies "apstulbusi, satriekta un sašutusi". "Es sāku raudāt un kliegt uz viņu [Klintonu]," abu laulāto sarunu atstāstījusi Blēra. "Ko tu ar to gribi teikt? Kāpēc tu man meloji?" Klintone bijusi sašutusi.

Savukārt nākamajā dienā pēc impīčmenta, Klintone satikusies ar Blēru un abām bijusi gara saruna par notikušo. "Viņa izklausījās ļoti uzmundrināta un gandrīz jautra," pierakstos rakstījusi Blēra. "Stāstīja, kā viņa Bils un Čelsija apmeklējuši baznīcu, paēduši Ķīniešu restorānā, noskatījušies kādu Šekspīra lugu, kuru pavadījušas ovācijas un aplausi," lasāms Blēras pierakstos.

Blēra savos pierakstos aprakstījusi to, kā Klintone centās attālināt savu vīru no Levinskas. Hilarija draudzenei teikusi, ka nav svarīgi, ko runā cilvēki, jo viņa zina, ka šīm attiecībām nebija dziļāka seguma, tas bija sekss bez jūtām.

Blēra nomira 2000.gadā, kad viņai bija 61 gads. Klintone viņu raksturoja kā "labāko personu, ar kuru viņa ir draudzējusies". Blēras vīrs 2005.gadā atklātībai nodeva savas sievas dokumentus. Tie kopumā aizņēma 109 kastes un saturēja gan viņas dienasgrāmatas, gan saraksti ar Klintoni un personīgos pierakstus.

Atsevišķi cilvēki ASV politiķi aprindās CNN izteikušies, ka Klintone pati izlēmusi, kad šiem materiāliem iznākt publiski.

CNN ir izdevies noskaidrot, ka minētie dokumenti ir autentiski. Pagaidām Klintones runasvīrs vēl šo informāciju nav komentējis.

1996. gadā atklātībā nonāca informācija par toreizējā Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Klintona un stažieres Levinskas intīmajām attiecībām. Sākumā Klintons to noliedza, bet DNS analīze pierādīja pretējo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!