Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta kandidāte no Demokrātu partijas Hilarija Klintone trešdien brīdināja savu republikāņu sāncensi Donaldu Trampu no "nejaušas kūdīšanas" uz vardarbību, jo viņš esot "pārkāpis robežu" ar saviem izteikumiem par to, ka šaujamieroču tiesību aizstāvji varētu rīkoties pret Klintoni.

"Vakar mēs bijām liecinieki .. Donalda Trampa nejaušiem izteikumiem, kas pārkāpa robežu," Klintone sacīja saviem atbalstītājiem Aiovas štata Demoinas pilsētā.

"Vārdiem ir nozīme, mani draugi. Un, ja jūs kandidējat uz prezidenta amatu vai esat Savienoto Valstu prezidents, vārdiem var būt milzīgas sekas," teica Klintone.

Tramps ir izpelnījies asu kritiku ar otrdien paustiem neapdomīgiem izteikumiem par šaujamieroču nēsāšanas tiesībām, kurus daži interpretēja kā vardarbības draudus pret Klintoni.

"Hilarija pēc būtības grib atcelt [ASV Konstitūcijas] 2. labojumu," kas nodrošina tiesības nēsāt šaujamieročus pašaizsardzības un medību nolūkos, Tramps paziņoja vēlēšanu mītiņā Ziemeļkarolīnas štata Vilmingtonas pilsētā.

"Ja viņai izdosies izraudzīties savus tiesnešus [Augstākajai tiesai], tad jūs neko nevarēsiet darīt. Lai gan 2. labojumu [atbalstošie] cilvēki varbūt varēs kaut ko darīt, es nezinu," sacīja Tramps.

Kongresmeņi, bijušās nacionālās drošības amatpersonas un citi Trampa kritiķi interpretēja viņa teikto tā, ka uz Klintoni vai viņas nominētiem Augstākās tiesas tiesnešiem kāds varētu šaut.

Trampa kampaņas komanda atbildēja, ka viņa izteikumi nozīmē tikai to, ka šaujamieroču nēsāšanas tiesību aizstāvji ir spēcīgs vēlēšanu spēks.

Klintone trešdien noraidīja šo atbildi un brīdināja par briesmām, ko varētu radīt neuzmanīgi izteikumi prezidenta vēlēšanu kampaņā.

"Viņa nejaušais ierosinājums, ka lielākam skaitam valstu vajadzētu būt ar kodolieročiem, un tagad viņa nejaušā kūdīšana uz vardarbību," sacīja Klintone.

"Katrs no šiem incidentiem parāda mums, ka Donaldam Trampam vienkārši nav tāds temperaments, lai viņš būtu ASV prezidents un [bruņoto spēku] virspavēlnieks," teica Klintone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!