Foto: Reuters/Scanpix

ASV Demokrātu partijas Baltā nama kandidāte Hilarija Klintone ceturtdien kā savu favorītu starp ārvalstu līderiem minēja Vācijas kancleri Angelu Merkeli, un to pašu favorītu ceturtdien izvēlējās arī republikāņu Baltā nama kandidāts Donalds Tramps.

Klintone šādi reaģēja uz to, ka Libertāņu partijas Baltā nama kandidāts Gērijs Džonsons intervijā telekanālā MSNBC trešdien nespēja pateikt, kuru ārvalstu līderi viņš vērtē visaugstāk.

Bijušajam Ņūmeksikas štata gubernatoram Džonsonam praktiski nav nekādu izredžu kļūt par Baltā nama saimnieku, bet gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās viņš būs vismaz to amerikāņu izvēle, kas ir vīlušies nepopulārajos lielo partiju kandidātos Klintonē un Trampā.

Džonsons var kļūt par problēmu tieši Klintonei, aizvilinot no viņas vēlētājus Kolorādo un citos štatos.

Trešdienas intervijā Džonsons nespēja parunāt, kad raidījuma vadītājs Kriss Metjūss viņam uzdeva jautājumu: "Kurš ārvalstu līderis ir jūsu favorīts? Jebkurā no kontinentiem, jebkurā valstī. Nosauciet vienu ārvalstu līderi, kuru jūs cienāt un no kura ņemtu paraugu, jebkuru."

Džonsons šomēnes vienā televīzijas intervijā jau piedzīvoja izgāšanos, uz jautājumu, kā viņš, būdams prezidents, risinātu situāciju Alepo, atbildot ar "Kas ir Alepo?". Viņš šādi apliecināja savu nezināšanu par traģisko situāciju Sīrijas pilsētā Alepo, kas nokļuvusi pasaules uzmanības centrā.

Kad prezidenta vēlēšanu kampaņas reportieri ceturtdien Čikāgā jautāja Klintonei, kas ir viņas favorīts pasaules līderu vidū, viņa vispirms atbildēja "ak, ļaujiet man padomāt" un tad sāka smieties.

"Nē, paklau," viņa turpināja. "Man patīk daudzi pasaules līderi. Viens no maniem favorītiem ir Angela Merkele."

"Es domāju, ka viņa bijusi ārkārtēja, stipra līdere Eiropai grūtos laikos, kuri ir ar acīmredzamām sekām pārējai pasaulei," teica Klintone.

"Viņas vadošā loma un stingrība eiro krīzē un viņas drosme bēgļu krīzes priekšā ir kaut kas tāds, kas mani iespaidojis," sacīja Klintone.

Viņa arī palielījās, ka ir pazīstama ar Merkeli ilgu laiku – "jau no deviņdesmitajiem gadiem".

"Es esmu pavadījusi daudz laika kopā ar viņu un ceru, ka man būs iespēja strādāt kopā ar viņu nākotnē. Tomēr mēs varam parunāt par daudziem dažādiem līderiem, ja jūs to kādreiz vēlētos," piebilda Klintone.

Tramps, kurš iepriekš bija asi kritizējis Merkeli, ceturtdien tomēr izraudzījās viņu par savu favorītu starp pasaules līderiem.

"Es domāju, ka Merkele ir tiešām dižena pasaules līdere," Tramps paziņoja telekanālam "New England Cable News". Viņš gan piebilda, ka "bija ļoti vīlies" Merkelē "visas imigrācijas lietas" dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!