Foto: AP/Scanpix

ASV ģenerālprokurore Loreta Linča trešdien paziņoja, ka ir piekritusi Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) ieteikumam neizvirzīt apsūdzības Hilarijai Klintonei par to, ka viņa valsts sekretāra amatā izmantojusi privātu e-pasta serveri dienesta sarakstei.

Linča nāca klajā ar plaši gaidīto paziņojumu pēc tikšanās ar FIB direktoru Džeimsu Komiju un ar prokuroriem un FIB aģentiem, kuri bija vadījuši izmeklēšanu šajā lietā, kas bija smagi skārusi Demokrātu partijas kandidātes prezidenta vēlēšanām Klintones priekšvēlēšanu kampaņu.

"Es saņēmu un akceptēju viņu vienbalsīgo ieteikumu, ka ir jāslēdz pamatīgā gadu ilgusī izmeklēšana un nav jāizvirza apsūdzības nevienai personai šīs izmeklēšanas ietvaros," teikts Linčas paziņojumā.

Ģenerālprokurore iepriekš bija solījusi respektēt FIB un prokuroru lēmumus par to, vai ir jāizvirza apsūdzības. Tas notika pēc tam, kad kļuva zināms, ka viņa pagājušonedēļ tikusies ar Klintones vīru eksprezidentu Bilu Klintonu, un republikāņi paziņoja par iespējamu valdības iejaukšanos ģenerālprokurores lēmuma pieņemšanā.

FIB otrdien ieteica neizvirzīt nekādas apsūdzības saistībā ar Klintones privātā e-pasta izmantošanu dienesta sarakstei, paziņojot, ka nav pamata kriminālvajāšanai šajā lietā.

FIB tomēr vērtēja, ka Klintone rīkojusies "galēji neuzmanīgi", sūtot slepenu informāciju pa personīgo e-pasta kontu.

Komijs sacīja, ka 110 e-pasta vēstulēs bija slepena informācija un tās varēja uzlauzt hakeri.

Lai gan Klintone izvairījusies no kriminālapsūdzībām, kuras varētu izbeigt viņas kampaņu, FIB vērtējums par viņas e-pasta saraksti tomēr var sarežģīt viņas vēlēšanu cīņu pret prezidenta kandidātu no Republikāņu partijas Donaldu Trampu.

Tramps un citi republikāņi nekavējoties izmantoja FIB vērtējumu un ieteikumu, lai nosauktu Klintoni par meli un kritizētu sistēmu.

"FIB direktora paziņojums kompromitē mūsu nacionālo drošību. Apsūdzību nav. Tas liecina par to, ka mūsu sistēma ir sapuvusi. Tas ir slikts un netaisns lēmums," Tramps pavēstīja savā "Twitter" kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!