Foto: Reuters/Scanpix

Bijušajam Hilarijas Klintones personāla darbiniekam Braienam Paljano, kura izveidotu privātā epasta serveri Klintone izmantoja, esot valsts sekretāra amatā, ir piešķirta tiesiskā imunitāte kriminālizmeklēšanā par šo Klintones epasta lietošanas praksi, ziņoja laikraksts "The Washington Post".

ASV Tieslietu ministrija ir piešķīrusi imunitāti Paljano, kurš 2009.gadā izveidoja šo serveri un tagad sadarbojas ar Federālo izmeklēšanas biroju (FIB), vēstīja laikraksts, atsaucoties uz augsta ranga tiesībsargājošo iestāžu pārstāvi.

Paljano, kurš 2008. gadā bijis Klintones prezidenta vēlēšanu kampaņas darbinieks, pērn septembrī izmantoja konstitucionālās tiesības klusēt, kad ASV Pārstāvju palātas komitejā viņam tika uzdoti jautājumi par Klintones epastu.

Klintone, kas ir vadošā pretendente uz izvirzīšanu ASV prezidenta vēlēšanām no Demokrātu partijas, otrdien uzvarēja demokrātu priekšvēlēšanās septiņos no 11 štatiem. Viņa ir guvusi panākumus priekšvēlēšanās par spīti tam, ka tās apēno viņas epasta skandāls.

Šo skandālu pērn martā izraisīja informācija, ka Klintone valsts sekretāra amatā no 2009. līdz 2013. gadam izmantojusi nevis valdības epasta kontu, bet tikai privāto epastu. Federālie izmeklētāji vēl turpina noskaidrot, vai šāda viņas rīcība nav radījusi risku nacionālajai drošībai.

Šāda Klintones rīcība raisīja neizpratni Vašingtonā un viņa tika kritizēta par iekšējās drošības noteikumu pārkāpšanu. Viņas politiskie pretinieki republikāņi pieļāva iespēju, ka Klintone kaut ko mēģinājusi noslēpt.

Klintone piekrita, ka rīkojusies nesaprātīgi, un aicināja Valsts departamentu publiskot viņas epasta saraksti no privātā servera. Viņa arī uzstāja, ka šajā sarakstē neviena vēstule nebija atzīmēta kā "slepena".

ASV Valsts departaments pirmdien publiskoja pēdējo Klintones epasta vēstuļu partiju. Pēc pēdējās epasta partijas publiskošanas apmēram 3800 lappušu apjomā ir publiskotas vairāk nekā 52 tūkstoši lappušu Klintones oficiālās epasta sarakstes.

Pirms publiskošanas epasta sarakste tika caurskatīta un daļēji rediģēta, lai netiktu publiskoti valsts noslēpumi un tīri personīgas lietas.

"The Washington Post" vēstīja, ka amatpersonas varbūt vēlēsies iztaujāt Klintoni un viņas palīgus par šo serveri, kad FIB pabeigs izmeklēšanu viņas epasta lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!