Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta amata kandidātes Hilarijas Klintones priekšvēlēšanu kampaņa un Demokrātu nacionālā komiteja (DNC) palīdzējušas finansēt pētījumu, kas vainagojās ar ziņojumu, kurā pašreizējais prezidents Donalds Tramps apsūdzēts sakaros ar Krieviju un iespējamu viņa kampaņas koordinēšanu ar Kremli, atsaucoties uz informētiem avotiem, vēsta "The Washington Post".

Klintones kampaņu un DNC pārstāvošais jurists Marks Eliass pētījuma veikšanai 2016. gadā nolīdzis Vašingtonas izlūkošanas firmu "Fusion GPS", kas, savukārt pieņēmusi darbā ziņojuma autoru – bijušo britu izlūkdienestu virsnieku ar sakariem Federālajā izmeklēšanas birojā (FBI) un ASV izlūkošanas kopienā Kristoferu Stīlu, atklāja avoti.

Pirms tam "Fusion GPS" pētījumu par Trampu finansējusi kāda vārdā nenosaukta Republikānisko partiju konsultējoša firma, kas pārtraukusi iesaisti, kad Tramps tika apstiprināts par Republikāniskās partijas prezidenta amata kandidātu, ziņo raidsabiedrība BBC. Tad finansēšanu pārņēmusi Klintones kampaņa.

Plašu ievērību ieguvušajā ziņojumā, kura daļas noplūda pērnā gada prezidenta vēlēšanu kampaņas beigu posmā, bez pamatotiem pierādījumiem tika teikts, ka Krievijas specdienesti 2013. gadā Trampu viesnīcā Maskavā ir nofilmējuši kopā ar prostitūtām.

Tāpat, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņojumā tika apgalvots, ka Tramps vēlēšanu kampaņas laikā slepeni vienojās ar Krievijas amatpersonām.

"Upuris šeit ir prezidents," trešdien jaunumus tviterī komentēja pats Tramps.

Tramps pirms došanās uz Teksasu pie Baltā nama šīs ziņas komentēja arī žurnālistiem. "Ir ļoti skumji, ko viņi ir izdarījuši ar šo viltoto ziņojumu. Tas ir izdomāts un es tā saprotu, ka viņi maksāja milzīgas naudas summas," teica Tramps.

"Es domāju, ka tas ir kauns, tas ir ļoti skumjš komentārs par politiku šajā valstī," viņš papildināja. Tramps jau iepriekš šo ziņojumu bija nodēvējis par nepatiesu.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa otrdien tviterī ierakstīja. "Īsts Krievijas skandāls? Klintones kampaņa maksāja par neīstu Krievijas ziņojumu, tad meloja par to un piesedza."

DNC paziņoja, ka tās jaunajai vadībai nav nekāda sakara ar ziņojuma radīšanu. "Bet runāsim skaidru valodu, notiek nopietna federālā izmeklēšana par Trampa kampaņas sakariem ar Krieviju, un ASV sabiedrība ir pelnījusi zināt, kas notika," laikrakstam "The Washington Post" teica DNC pārstāve Toma Peresa.

Kādreiz Krievijā britu izlūkdienestu uzdevumā strādājušā Stīla apsūdzības pret Trampu ASV presē sāka cirkulēt 2016. gada vasarā, kad FIB sāka izmeklēšanu par Trampa komandas iespējamiem sakariem ar Kremli. Stīls daļu savu atklājumu nodevis arī FIB.

Pēc vēlēšanām FIB vienojies ar Stīlu maksāt viņam, lai pētījums par Trampu un Krieviju tiktu turpināts, taču birojs vienošanos lauza, kad Stīls tika identificēts presē, skaidro "The Washington Post".

Esošās un bijušās ASV izlūkošanas amatpersonas norāda, ka Stīls tika respektēts no FIB un Valsts departamenta puses par savu iepriekšējo darbu saistībā ar globālās korupcijas izmeklēšanu, skaidro medijs.

Ziņojumu pirmais publicēja portāls "BuzzFeed" šogad janvārī. "Fusion GPS" apgalvoja, ka nav nodevusi ziņojumu presei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!