Foto: Reuters/Scanpix

Jaunāko sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka Republikāņu partijas kandidātu ASV prezidenta amata vēlēšanām Donaldu Trampu un Demokrātu partijas kandidāti Hilariju Klintoni atbalsta vienāds skaits amerikāņu.

Ceturtdien publiskotie laikraksta "New York Times" un telekanāla CBS aptauju rezultāti rāda, ka katrs kandidāts saņemtu 40% reģistrēto vēlētāju atbalstu.

Jūnijā šo mediju aptaujā Klintoni bija gatavi atbalstīt 43% respondentu, bet Trampu – 37%.

Jaunākie aptaujas rezultāti tiek publiskoti pēc ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklēšanas par Klintones atbildību, valsts sekretāres amatā izmantojot privātu e-pasta kontu un serveri.

67% respondentu atzinuši, ka Klintone nav godīga un viņai nevar uzticēties. Šis skaitlis salīdzinājumā ar aptauju jūnijā ir pieaudzis par pieciem procentpunktiem. Tikai 28% amerikāņu uzskata, ka Klintone ir godīga. 62% respondentu atzina, ka neuzticas Trampam. Šis skaitlis ir palicis nemainīgs.

50% vēlētāju uzskata, ka bijusī pirmā lēdija ir labāk sagatavota, lai kļūtu par prezidenti. Pirms mēneša tā domāja 59% amerikāņu. Par Trampu tādu atzinumu pauda 30%.

Samazinājies arī to amerikāņu skaits, kam par Klintoni ir pozitīvs priekšstats. Šobrīd tādu ir 28%, bet pirms mēneša tā domāja 33%. Savukārt par nekustamo īpašumu magnātu pozitīvs viedoklis ir 30% vēlētāju salīdzinājumā ar 26% pirms mēneša.

Ceturtdien publiskotā aptauja demonstrēja, ka ASV sabiedrība ir sašķelta ne tika starp demokrātiem un republikāņiem, bet arī pēc dzimuma un rases.

Klintonei ir liels pārsvars sieviešu, afroamerikāņu un gados jaunāku vēlētāju vidū. Savukārt Tramps ir vadībā vīriešu un balto vēlētāju vidū.

60% vēlētāju atzina, ka Klintone ir piemērotāka, lai risinātu ar rasu jautājumu saistītās problēmas.

Nākamnedēļ Klīvlendā Ohaio štatā notiks republikāņu nacionālais konvents, kurā Tramps tiks oficiāli izvirzīts par partijas kandidātu prezidenta vēlēšanām. Jūlija beigās notiks arī demokrātu konvents, kurā par kandidāti oficiāli tiks izvirzīta Klintone.

Prezidenta vēlēšanas notiks 8. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!