Foto: AFP/Scanpix

Palestīniešu valstij "nav alternatīvas", pirmdien viesojoties Izraēlā, sacīja bijušais ASV prezidents Bils Klintons.

Runājot sarīkojumā, kas tika rīkots par godu šogad gaidāmajai Izraēlas prezidenta Šimona Peresa 90.dzimšanas dienai, Klintons sacīja:

"Šajā ziņā es esmu vienisprātis ar Šimonu. Man nešķiet, ka visos šajos gados ir tikusi piedāvāta nopietna alternatīva palestīniešu valsts izveidošanai."

Divu valstu atrisinājums ir vienīgais, "kas saglabās Izraēlas kā ebreju, bet demokrātiskas valsts būtisko raksturu, kurā minoritātes var balsot", vēršoties pie auditorijas Peresa akadēmiskajā centrā Rehovotā, netālu no Telavivas, sacīja eksprezidents.

"Lai arī cik daudz kolonistu jūs tur nometinātu, palestīniešiem būs vairāk bērnu," norādīja Klintons. "Jūsu kaimiņi joprojām ir jūsu kaimiņu. Vienā vai otrā veidā, jums ar viņiem būs kopīga nākotne."

Vairākas Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu valdības amatpersonas, arī ekonomikas ministrs Naftali Bennets, pēdējā laikā izteikušās pret divu valstu atrisinājumu.

"Ideja par to, ka Israēla zemē tiks izveidota palestīniešu valsts, ir nonākusi strupceļā," pirmdien sacīja Bennets.

Jau ziņots, ka palestīnieši atsakās atgriezties pie sarunu galda, kamēr Izraēla turpina kolonistu apmetņu būvniecību okupētajā Rietumkrastā un anektētajā Austrumjeruzalemē. Savukārt Izraēla noraida palestīniešu izvirzītos "priekšnosacījumus".

Vēl līdz sarunu izjukšanai 2010.gada septembrī pusēm nebija izdevies panākt nekādu vērā ņemamu progresu nevienā no svarīgākajiem jautājumiem - nedz par Jeruzalemes statusu, nedz par palestīniešu valsts robežām, nedz par palestīniešu bēgļu likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!