Foto: AP/Scanpix

Irānas kodolvienošanās ar lielvarām trešdien guvusi galīgo apstiprinājumu valstī, to atbalstot augstākajai Irānas institūcijai - Aizbildņu padomei, vēsta valsts ziņu aģentūra IRNA.

Padome apstiprinājusi parlamenta otrdienas balsojumu, kurā kodolvienošanās tika atbalstīta ar lielu balsu pārsvaru.

Kodolvienošanās Irānas un sešu pasaules lielvaru starpā tika panākta 14. jūlijā pēc gandrīz divu gadu diplomātiskiem pūliņiem, bet Irānas un ASV deputāti uzstāja, ka par to vēl jābalso.

Vienošanās paredz atcelt pret Irānu noteiktās sankcijas saistībā ar tās kodolprogrammu apmaiņā pret kodolaktivitāšu samazināšanu. Irāna noliedz, ka tā mēģina iegūt kodolieročus.

Vienošanās ASV un Irānā tiek vērtēta pretrunīgi. Septembrī ASV Kongresam neizdevās to izgāzt. Savukārt Teherānā ultrakonservatīvie deputāti atkārtoti brīdināja par trūkumiem tekstā un kritizēja prezidentu Hasanu Rohani par to, ka viņš pārmeta deputātiem tīšu vienošanās kavēšanu.

Rohani valdība skeptiķiem skaidroja, ka tās diplomāti aizsargājuši Irānas kodolprogrammas nākotni, vienlaikus nodrošinot sankciju atcelšanu.

Tomēr līdz pat svētdienai parlamentā norisinājās asas cīņas. Irānas Atomenerģijas aģentūras vadītājs Ali Akbars Salehi uzbruka valdībai, kad viņš un citas amatpersonas tika apsūdzētas kapitulēšanā Rietumu priekšā.

Irānas amatpersonas norādījušas, ka sankcijas būtu jāatceļ līdz šī gada beigām vai, vēlākais, nākamā gada janvārim.

Tomēr Irānai vēl jāapliecina ANO pakļautajai Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai, ka tās kodolprogramma ir tikai un vienīgi miermīlīgiem nolūkiem.

Aģentūrai līdz 15. decembrim jānoskaidro Irānas pagātnes kodolaktivitāšu "ambīcijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!