Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijā par spiegošanu notiesātais Igaunijas pilsonis Estons Kohvers apmainīts pret bijušo Igaunijas Iekšlietu ministrijas virsnieku Alekseju Dresenu, kas līdzšim izcieta sodu par slepenu ziņu nodošanu Krievijas Federālās drošības dienestam (FDD).

26.septembrī Pleskavas apgabala robežpunktā "Kuņičina gora" uz tilta pār Piuzas upi notika par spiegošanu Krievijā notiesātā Igaunijas specdienestu darbinieka Estona Kohvera apmaiņa pret bijušo Igaunijas Iekšlietu ministrijas Drošības policijas departamenta virsnieku Alekseju Dresenu, kurš izcieta sodu par slepenu datu nodošanu Krievijas FDD," teikts FDD Sabiedrisko attiecību centra paziņojumā.

Sestdien Tartu sarīkotā preses konferencē Kohvers teica īsu paziņojumu, sakot, ka ir ļoti laimīgs būt mājās un pateicās cilvēkiem, kas palīdzēja viņu atbrīvot un atbalstīja viņu ieslodzījuma laikā. Taču vispirms viņš pateicās tiem, kas palīdzēja viņa ģimenei grūtajā laikā, kad viņa nebija.


Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs sacīja, ka ieslodzīto apmaiņa bija ilgstošu sarunu rezultāts, taču atteicās sniegt sīkākas detaļas. Viņš apstiprināja, ka tajās piedalījušies arī viņš un KaPo vadītājs Arnolds Sinisalu.

Pēc Pevkura teiktā, priekšnosacījums Kohvera atbrīvošanai bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstīts lūgums par apžēlošanu.

"Starp dienestiem notika ilgstošas sarunas. Rezultātā apmaiņa kļuva iespējama un tā notika," sacīja Pevkurs. "Kohvers atgriezās dzimtenē, bet no cietuma Igaunijā atbrīvojās Aleksejs Dresens, un, dabiski, priekšnosacījums tam bija tāds, ka prezidentam bija jāparaksta lūgums par apžēlošanu, ko valsts galva arī izdarīja."

"Tāds pat priekšnosacījums bija arī no Krievijas puses, Krievijas prezidentam bija jāparaksta Kohvera lūgums par apžēlošanu, ko valsts galva arī izdarīja," piebilda Pevkurs.

Pevkurs preses konferencē pateicās visiem iesaistītajiem cilvēkiem, atbalstītājiem un pašam Kohveram par izrādīto spēku.

Savukārt Sinisalu pateicās medijiem par sapratni un pauda cerību, ka Kohvera ģimene tiks likta mierā arī tagad, kā tas bijis iepriekš.

Igaunijas sabiedriskais radio ziņo, ka no rīta abas puses noslēgušas piekļuvi robežpunktam, kur notika Kohvera un Dresena apmaiņa.

Kā pavēstīja Kohvera advokāts Marks Feigins, apmaiņa tikusi "noorganizēta politiskā līmenī" un tās laiks no Maskavas puses izvēlēts tā, lai uzlabotu Krievijas tēlu pirms prezidenta Vladimira Putina uzrunas ANO.

"Tas viss notiek pirms Putina rītdienas vizītes ANO. Citu iemeslu nav," tviterī raksta Feigins.

Tikmēr Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess paziņojis, ka šodien var noņemt dzeltenās lentītes, kas simbolizē atbalstu Kohveram.

"Šodien mēs noņemam dzeltenās lentītes, kas izteica mūsu atbalstu un ticību tam, ka pagājušā gada 5.septembrī no Igaunijas teritorijas nolaupītais un Krievijā notiesātais Igaunijas Drošības policijas darbinieks Estons Kohvers atgriezīsies mājās," teikts Ilvesa paziņojumā. "Tagad Estons Kohvers - stingrs raksturā, pārliecināts sevī un Igaunijai lojāls valsts darbinieks - atkal ir mājās, līdzās sievai un četriem bērniem."

Prezidents izteica pateicību visiem, kuri gada laikā pielikuši pūles Kohvera atbrīvošanai. Viņš arī pateicās sabiedrotajiem par starptautisko atbalstu un izrādīto solidaritāti.

Krievijas drošības dienesti pērn 5.septembrī nolaupīja Kohveru Luhamā, Igaunijas dienvidaustrumos pie Igaunijas un Krievijas robežas, un ar varu aizveda uz Krieviju, kur viņš apsūdzēts spiegošanā.

Kohvers tobrīd pildīja dienesta pienākumus, vācot informāciju par pārrobežu korupciju. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā izmantota dūmu granāta, kas traucēja drošībnieka atbalsta spēku iejaukšanos.

19.augustā Pleskavas tiesa Kohveram piesprieda 15 gadu cietumsodu stingrā režīma cietumā.

Savukārt Dresenam 2012.gada jūlijā par valsts nodevību un slepenas informācijas nodošanu Krievijai tika piespriesti 16 gadi cietumā. Dresens tika turēts aizdomās, ka nodevis FDD dažādu informāciju, arī valsts noslēpumus.

Informācija pamatā bijusi saistīta ar Dresena darbības jomu, bet viņš arī sūtījis ziņojumus par diskusijām ar kolēģiem. Sadarbību ar Dresenu veikusi FDD pretizlūkošanas daļa.

Dresens strādājis Drošības policijā kopš tās izveidošanas un sākotnēji strauji virzījies pa karjeras kāpnēm, tomēr pirms 13 gadiem, kad bijis departamenta vadītājs, ticis pazemināts, kad atklājušās problēmas saistībā ar operatīvajiem fondiem.

Viņš arī bijis viens no cilvēkiem, kurš pirms 2007.gada Bronzas kareivja grautiņiem sniedzis nepilnīgu riska analīzi. Arī tad viņš ticis pazemināts amatā.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!