Foto: stock.xchng

Kolorādo štata likumdevēji trešdien apstiprinājuši un nosūtījuši parakstīšanai gubernatoram likumprojektu, kas paredz ASV vēsturē pirmā nodokļa piemērošanu marihuānas tirdzniecībai.

Paredzams, ka demokrātu gubernators Džons Hikenlūpers parakstīs šo likumprojektu, kas paredz 15% akcīzes nodokļa, kā arī 10% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu marihuānas mazumtirdzniecībai.

"Šī likumprojekta apstiprināšana ir būtisks pagrieziena punkts, lai radītu pasaulē pirmo legālo, regulēto un nodokļiem aplikto marihuānas tirgu pieaugušajiem," norāda Kristians Sederbergs, kurš ir pagājušā gada nogalē īstenotā referenduma par marihuānas legalizāciju autors.

Šos nodokļus gan vēl nepieciešams referendumā apstiprināt iedzīvotājiem, kā to paredz Kolorādo štata likumdošana.

Kolorādo un Vašingtona pērnā gada novembrī referendumos legalizēja atpūtas mērķiem domātās marihuānas tirgošanu pieaugušajiem.

Kolorādo šis ierosinājums atbalstīts ar 53% balsu par un 47% pret.

Kolorādo jaunais marihuānas likums paredz, ka personīgai lietošanai paredzēta marihuāna līdz 28 gramiem ir likumīga jebkuram vismaz 21 gadu sasniegušam iedzīvotājam. Tikmēr marihuānas audzēšana ir ierobežota līdz sešiem stādiem uz vienu cilvēku.

Tāpat šis likums paredz marihuānu pārdot un aplikt ar nodokli privātos, štata licencētos veikalos, balstoties uz principu, kāds vairākos štatos lietots attiecībā uz alkohola tirdzniecību.

Pagaidām gan vēl nav zināms, cik jaunais nodoklis, ja tas tiks ieviests, štatam nodrošinās ienākumos. Taču novembrī apstiprinātajā referendumā tika paredzēts, ka pirmie iegūtie 40 miljoni dolāru tiktu atvēlēti valsts skolu kapitāla projektam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!