Foto: AP/Scanpix/LETA
Ebolas vīrusa uzliesmojums Kongo Demokrātiskajā Republikā (DR) no lauku reģioniem sasniedzis miljona cilvēku apdzīvoto Mbandakas pilsētu, raisot bažas par pieaugošām grūtībām kontrolēt slimības izplatību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mbandaka atrodas aptuveni 130 kilometrus no apkārtnes, kur maijā tika fiksēti pirmie inficēšanās gadījumi. Tagad Kongo DR veselības ministrs Olijs Ilinga apstiprinājis inficēšanos ar šo slimību arī pilsētā.

Mbandaka ir nozīmīgs transporta mezgls, caur kuru ved ceļš uz galvaspilsētu Kinšasu. Pašreizējā Ebolas uzliesmojumā fiksēti 23 nāves un 44 inficēšanās gadījumi.

Ebola ir nopietna infekciju slimība, kas izraisa iekšēju asiņošanu un bieži beidzas letāli. Tā ir lipīga un izplatās ar ķermeņa šķidrumiem. Slimības agrīnajā stadijā simptomi ir līdzīgi gripai.

Ebolas uzliesmojumā 2014.- 2016. gadā Rietumāfrikā gāja bojā 11 300 cilvēki. Uzliesmojums bija tik nāvējošs, jo izplatījās Gvinejas, Sjerraleones un Libērijas galvaspilsētās.

Tāpēc inficēšanās fiksēšana Mbandakā ir satraucoša un potenciāli epidēmija var kļūt nekontrolējama.

Tiek pieļauts, ka slimību uz pilsētu varētu būt atveduši divi vai trīs cilvēki, kuri iepriekš apmeklēja kāda Ebolas upura bēres ārpus Mbandakas.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien galvaspilsētā Kinšasā saņemtas Pasaules Veselības organizācijas sūtītas 4000 devas eksperimentālas vakcīnas pret Ebolu. Tās paredzēts prioritāti nosūtīt uz Mbandaku, lai vakcinētu tos, kas bijuši kontaktā ar iespējamiem Ebolas nēsātājiem.

Vēl nelicencētā vakcīna savu efektivitāti ir pierādījusi Rietumāfrikas Ebolas vīrusa uzliesmojuma laikā. Tā jāuzglabā -60 līdz -80 grādu temperatūrā, taču elektroapgāde Kongo DR nav uzticama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!