Foto: Reuters/Scanpix

ASV Republikāņu partijas vadošā prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa konkurenti sestdien izvērsuši kritiku pret ekscentrisko miljardieri, par piektdien priekšvēlēšanu pasākumā Čikāgā pieredzēto vardarbību vainojot viņa uzkurinošo retoriku.

"Ja jums ir kampaņa, kura atbalsta vardarbību, tad jums ir kampaņa, kas saskaras ar apsūdzībām fiziskā vardarbībā pret presi, jūs radāt vidi, kas tikai veicina šādas pretīgas nesaskaņas," žurnālistiem pavēstīja Trampa galvenais konkurents senators Teds Kruss.

Cits republikāņu kandidāts - Ohaio gubernators Džons Keisiks - pavēstīja, ka "šķelšanās sēklas, kuras Donalds Tramps sēj visu šo kampaņu, beidzot devušas augļus, un tas bija pretīgi."

Pret Trampu vērsās arī vadošā demokrātu kandidāte Hilarija Klintone, piektdienas vakarā izdodot paziņojumu, ka "mums visiem ir savas nesaskaņas un mēs zinām, ka daudzi cilvēki valstī ir dusmīgi. Mums šīs dusmas ir jārisina kopīgi".

Tikmēr telekanālu komentētāji norāda, ka haoss kampaņas pasākumā atgādinājis vardarbīgos protestus 1968. gada Demokrātu nacionālajā konventā, kas arī notika Čikāgā, kad valsts bija sašķelta par Vjetnamas karu.

Kā ziņots, Tramps piektdien drošības apsvērumu dēļ atcēla priekšvēlēšanu kampaņas pasākumu Čikāgā, jo norises vietā izcēlās kautiņi starp viņa atbalstītājiem un protestētājiem.

Kā savā paziņojumā norāda Tramps, "visu desmitiem tūkstošu cilvēku drošības vārdā, kuri sapulcējušies arēnā un ap to, šī vakara pasākums tiek pārcelts uz citu datumu".

Telekanāls CNN lēš, ka no 8500 līdz 10 000 cilvēku bija sapulcējušies arēnā, kad saspīlējums pārauga haosā. Nekārtības ilga vairākas stundas, kuru laikā ar pudelēm un citiem priekšmetiem tika apmētāti likumsargi.

Telekanālu demonstrētajās ainās redzams, kā bruņuvestēs ģērbti policisti no ēkas izved cilvēku grupas, kamēr daudzviet ēkā notika kautiņi un asas vārdu apmaiņas starp Trampa atbalstītājiem un protestētājiem.

Atcelts arī svētdien paredzētais Trampa priekšvēlēšanu pasākums Sinsinati Ohaio štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!