Foto: AFP/Scanpix

Lēmums par pierobežas zonas izveidi uz Krievijas robežas ar Baltkrieviju neparedz ieviest robežkontroli un atvērt robežpārejas kontroles punktus, atsaucoties uz Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) paziņojumu, vēsta "Radio Svoboda".

Maskavas un Minskas attiecības pēdējā laikā ir saspringtas, situāciju labāku nepadarīja Krievijas 1. februāra paziņojums, ka uz atvērtās abu valstu robežas tiks ieviests pierobežas zonas drošības režīms.

FDD tagad paziņojumā skaidro, ka pierobežas zonas drošības režīms ieviests ar mērķi identificēt nelikumīgu migrāciju, narkotiku tranzītu un nelegālu materiālo vērtību pārvadāšanu.

Taču lēmums neparedz personu, transporta, kravu, preču un dzīvnieku kontroli uz robežas un robežšķērsošanas punktu atvēršanu. Iepriekš Federācijas padomes loceklis Konstantīns Kosačevs skaidroja, ka kontrole uz robežas attieksies uz "trešo valstu" pilsoņiem. Kā bez dokumentu pārbaudes noteikt, kuras valsts pilsonis kurš ir, Kosačevs neprecizēja.

Pēc FDD lēmuma par pierobežas zonas izveidi Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko brīdināja, ka tas var izprovocēt "nopietnu konfliktu"

FDD paziņojums par robežkontroles zonas noteikšanu sekoja Baltkrievijas lēmumam atcelt vīzas īstermiņa ceļotājiem no 80 valstīm, tostarp ASV un Eiropas Savienības (ES) loceklēm.

Maskava ir norādījusi, ka Minskas jaunā vīzu politika, kas stāsies spēkā 9. februārī, apdraud Krievijas drošību.

Krievija un Baltkrievija deviņdesmitajos gados izveidoja tā saukto "vienoto valsti", kas nozīmēja arī savstarpējās robežkontroles atcelšanu. No Baltkrievijas uz Krieviju un otrādi var ceļot bez aizķeršanās, kā tas ir Šengenas zonā.

Kopš Ukrainas konflikta sākuma Minska, kurai ar Maskavu ir bijušas ciešākas attiecības nekā jebkurai citai bijušās PSRS valstij, gan ir sākusi izrādīt pazīmes, ka ir nobažījusies par Kremļa rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!