Foto: AP/Scanpix

Zināmo izpildīto nāvessodu skaits pasaulē pagājušajā gadā samazinājies par 37%, salīdzinot ar 2015. gadu, otrdien paziņojusi starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International".

Pagājušajā gadā ar nāvi tika sodīti vismaz 1032 cilvēki, bet 2015. gadā - 1634, liecina organizācijas rīcībā esošie dati.

Skaits samazinājies galvenokārt Irānas un Pakistānas dēļ, secinājusi "Amnesty International".

Uzticamu datu trūkuma dēļ ziņojumā nav iekļauta Ķīna, kas, domājams, sodījusi ar nāvi vairāk cilvēku, nekā visas pārējās valstis kopā.

Tikmēr ASV pirmo reiz kopš 2006. gada neierindojas nāvessodu izpildītāju pirmajā pieciniekā, kurā saglabājušās Irāna un Pakistāna, lai gan ar nāvi sodīto cilvēku skaits šajās valstīs ir samazinājies, salīdzinot ar 2015. gadu, kad tas piedzīvoja lēcienu.

Visvairāk nāvessodu izpildīts Irānā, kur pērn ar nāvi sodīti 567 cilvēki. Otrajā vietā ierindojas Saūda Arābija ar 154 nāvessoda izpildēm, bet trešajā vietā Irāka, kur ar nāvi sodīti 88 cilvēki.

Ceturtajā vietā ir Pakistāna, kur augstākais soda mērs izpildīts 87 cilvēkiem, kam seko Ēģipte, kur ar nāvi sodīti 44 cilvēki.

Savienotajās Valstīs 2016.gadā ar nāvi sodīts mazākais cilvēku skaits kopš 1991. gada. Tomēr "Amnesty International" norādījusi, ka šogad Arkanzasa štatā plānots izpildīt "šokējošu skaitu nāvessodu", piebilstot, ka tas ir labs piemērs tam, cik ātri situācija var mainīties.

Baltkrievijā un palestīniešu teritorijās pērn nāvessodu izpilde atsākat pēc gada ilga pārtraukuma, bet Botsvānā un Nigērijā ar nāvi sodīti pirmie cilvēki kopš 2013. gada.

Neskatoties uz izpildīto nāvessodu skaita samazināšanos, pagājušā gada rādītājs joprojām ir augstāks par vidējo pēdējā desmitgadē.

Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā izpildīto nāvessodu skaits samazinājies par 28%, savukārt Āfrikas Subsahāras reģionā tas palielinājies par 145%, galvenokārt Nigērijas dēļ.

Eiropā un Vidusāzijā nāvessods izpildīts tikai divās valstīs - Baltkrievijā un Kazahstānā.

Nāvessods ar likumu vai praksē aizliegts 104 valstīs. 1997. gadā tādas bija tikai 64 valstis.

Pagājušajā gadā nāvessodu pavisam aizliedza divas valstis - Benina un Nauru, bet Gvineja aizliedza piemērot augstāko soda mēru par parastiem noziegumiem. Vairākas citas valstis spērušas soļus nāvessodu izpildes ierobežošanai, kas apliecina, ka globālā tendence vērsta uz atteikšanos no augstākā soda mēra.

Pērn nāvessods izpildīts 23 valstīs, kas ir par divām mazāk nekā 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!