Foto: SWNS/Scanpix/LETA
Iespējams, ka koraļļi un mikroskopiskās aļģes, kas dzīvo tajos, apvienojušās vismaz 160 miljonus gadu atpakaļ, atsaucoties uz jaunu izpēti, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Abiem organismiem ir simbiotiskas attiecības, tas nozīmē, ka tie viens otram ir vajadzīgi, lai izdzīvotu. Taču iepriekš tika uzskatīts, ka šī partnerība attīstījusies pirms 60 miljoniem gadu.

Jaunākie atklājumi liecina, ka laika gaitā rifa aļģes varētu būt pārdzīvojušas zīmīgas apkārtējās vides ietekmētas pārmaiņas, iekļaujot masveida izmiršanu, kas iznīdēja lielāko daļu dinozauru.

Pēdējā laikā zinātnieku prātus nodarbinājusi un interesi raisījusi aļģu prasme reaģēt uz temperatūras izmaiņām.

Starptautiska zinātnieku komanda nolēmusi izpētīt aļģu sugu daudzveidību un mijiedarbošanos ar koraļļiem. Arīdzan zinātnieki ir pārliecināti, ka aļģes ir daudzveidīgas un ka tās nav klasificētas daudzās atsevišķās sugās. Izmantojot DNS analīžu paraugus, komanda atklāja, ka šīs aļģes attīstījās un apvienojās ar koraļļiem juras laikmeta vidū, vēl pirms dinozauru izmiršanas. Viņu aizdomas par patieso mikrobu izcelsmi, kas sniedz koraļļiem dzīvību, ir jauns atklājums. “Tie ir krietni vecāki, nekā iepriekš tika uzskatīts. Tādējādi, ka šī sadarbība stiprināta ellīgi ilgu laiku periodu,” sacīja Pensilvānijas štata universitātes pētnieks.

“Klimata pārmaiņu draudi un citas antropogēnās gaitas traucējumi raisījuši vajadzību pēc intensīvākām rifu un koraļļu studijām,” BBC pastāstīja Bufalo Universitātes pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!