Foto: AFP/Scanpix

Korsikas reģiona parlaments ceturtdien aicināja Francijas valsti slēgt radikālās mošejas šajā Francijai piederošajā salā, nākot klajā ar šo aicinājumu dažas stundas pēc korsikāņu separātistu draudiem atbildēt islāma ekstrēmistiem uz to uzbrukumiem.

Reģionālais parlaments pieņēma rezolūciju, kas aicina Francijas valdību nodrošināt, lai Korsikā nekavējoties tiktu slēgtas "lūgšanu vai sanāksmju vietas, kas darbojas kā radikalizācijas centri vai kur tiek teiktas naidīgas runas, radot vardarbībai labvēlīgu gaisotni".

Rezolūcija tika pieņemta ar pārliecinošu balsu vairākumu, nacionālistu, kreiso un labējo partiju deputātiem balsojot par un tikai trim komunistu deputātiem atturoties.

Rezolūcija, kas pieņemta tūrisma sezonas laikā, arī aicina īstenot stingrākus drošības pasākumus rajonos, kurus apmeklē atpūtnieki.

Dažas stundas pirms tam bruņotais pagrīdes grupējums "FNLC 22.oktobris", kas atšķēlies no no lielākās nacionālistu organizācijas Korsikas Nacionālās atbrīvošanās frontes (FLNC), brīdināja, ka jebkurš islāmistu uzbrukums Korsikā izsauks "apņēmīgu un nešaubīgu atbildi". Brīdinājums izteikts paziņojumā, kas tika nosūtīts laikrakstam "Corse Matin".

"FNLC 22. oktobris" savā paziņojumā, vēršoties pie islāmistiem, norādīja, ka "jūsu viduslaiku filozofija mūs nebiedē". Vienlaikus korsikāņu nacionālisti aicināja visus salā dzīvojošos musulmaņus nosodīt radikālo islāmu un ziņot par ikvienu, kurš izrāda radikalizācijas pazīmes.

Separātisti brīdinājuši arī Francijas valdību, ka tai islāma ekstrēmistu uzbrukuma gadījumā būs jāuzņemas daļēja atbildība, jo Parīze zina tos islāmistu radikāļus, kuri atrodas Korsikā.

Grupējums arī paziņojis, ka jūnijā tas jau novērsis salā vienu uzbrukumu, kuru islāmisti bija paredzējuši veikt kādā publiskā vietā.

Pirms diviem gadiem FLNC paziņoja, ka tā pārtrauc bruņoto cīņu par Korsikas neatkarību, bet šī gada maijā to pašu paziņoja arī "FNLC 22. oktobris".

Spriedze starp kopienām Korsikā pieņemas spēkā jau ilgāku laiku.

Ziemassvētkos salu satricināja pret arābiem vērsti nemieri, bet aprīlī tika nodedzināts musulmaņu lūgšanu nams.

Protestus Ziemassvētku laikā izraisīja uzbrukums ugunsdzēsējiem un policijai, kas bija izsaukti uz imigrantu apdzīvotu apkaimi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!