Foto: PantherMedia/Scanpix

Korupcijas novēršanā Baltija apsteidz Austrumeiropu, bet atpaliek no Rietumvalstīm, pavēstīja auditorkompānijas EY pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas veiktā pētījuma datiem.

"Jaunākais ikgadējais EY krāpšanas un korupcijas pētījums "14th Global Fraud Survey" atklāj, ka korupcijas un krāpšanas jomā Baltijas valstis pēdējā gada laikā ir progresējušas, taču joprojām atpaliek no Rietumvalstu līmeņa," pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Atbilstoši pētījuma datiem Baltijas valstīs 29 % uzņēmēju šogad atzīst, ka kukuļdošana un korupcija Baltijā ir ierasta prakse, kas ir mazāk nekā gadu iepriekš, kad tā uzskatīja 34 % uzņēmēju, bet joprojām atpaliek no attīstīto valstu rādītāja, kur korupciju par izplatītu uzskata 21 % uzņēmēju.

Baltijas valstīs šis rādītājs ir līdzīgs Lielbritānijas (28 %) un Kanādas (30 %) uzņēmēju viedoklim, bet būtiski apsteidz, piemēram, Slovākiju un Ungāriju, kur korupciju par izplatītu uzskata attiecīgi 70 % un 66 % uzņēmēju, Itāliju (56 %), Spāniju (50 %), Krieviju (34 %), ASV (34 %). Vienlaikus Baltijas valstu rādītājs būtiski atpaliek no tādām valstīm kā Somija (0 %), Dānija (4 %), Vācija (6 %), Nīderlande (6 %) un Īrija (8 %).

EY pētījumā vissliktākie rādītāji ir Brazīlijai, kur korupciju un kukuļdošanu par izplatītu uzskata 90 % uzņēmēju, seko Ukraina (88 %), Taizeme (86 %) un Nigērija (86 %).

"Baltijas valstis korupcijas un krāpšanas novēršanā ir pusceļā līdz attīstītāko ekonomiku rādītājiem. Pēdējos gados ir panākts būtisks progress un Baltijas valstis nu jau būtiski apsteidz virkni nozīmīgu ekonomiku, tomēr mums vēl ir daudz darba, lai sasniegtu vadošās Eiropas valstis, kur korupcija un krāpšana ikdienas biznesā faktiski netiek pieļauta vispār," teica EY partnere Baltijā Diāna Krišjāne.

EY pārstāvji norādīja, ka Baltijas valstis uzrāda arī arvien uzlabojošos rādītājus specifiskos korupcijas jautājumos, piemēram, 7 % uzņēmēju uzskata, ka viņu darbības sektorā ir ierasta prakse dot kukuli, lai uzvarētu iepirkumā, kas tikai nedaudz atpaliek no attīstīto valstu 4 % rādītāja un ir labāk nekā gadu iepriekš, kad kukuļdošanu iepirkumos par izplatītu atzina 13 % Baltijas valstu uzņēmēju.

Pēc pētījuma datiem, Baltijas valstu uzņēmēji ļoti augstu vērtē finanšu uzskaites precizitāti un godīgumu un tikai 1 % Baltijas valstu uzņēmumu atzīst, ka finanšu rādītāju sagrozīšana var tikt attaisnota, ja tas uzņēmumam palīdz pārciest krīzi. Šis rādītājs pat apsteidz attīstīto valstu līmeni, kur šādu rīcību attaisnotu 2 % uzņēmēju. Baltijas uzņēmēji ir arī ētiskāki par saviem attīstīto valstu kolēģiem jautājumā par skaidras naudas maksājumu klientiem attaisnošanu, ja tas palīdz uzņēmuma darbībai – Baltijā to attaisno 5 % uzņēmēju, savukārt attīstītajās ekonomikās – 9 %, bet Austrumeiropā – 14 %.

Tāpat Baltijas valstu uzņēmēji ir līdzīgās domās ar saviem attīstīto valstu kolēģiem attiecībā uz kibernoziegumu risku – to par samērā augstu risku saviem uzņēmumiem atzīst 52 % Baltijas uzņēmēju un 53 % uzņēmēju attīstītajos tirgos, bet Austrumeiropā tā domā 42 % uzņēmēju.

EY ir viena no četrām lielākajām auditorfirmām pasaulē un darbojas arī Latvijā. Iepriekš tās nosaukums bija "Ernst & Young".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!