Foto: Reuters/Scanpix

Kosovas parlamenta ēkas restorāns sestdien pārveidots par improvizētu sēžu zāli, jo piektdienas vakarā debates pāraugušas kautiņā un atkal izpūsta asaru gāze.

Opozīcijas deputāti piektdien atkal izjauca likumdevēju sapulces darbu, šomēnes trešo reizi sēžu zālē izpūšot asaru gāzi. Deputāti šādi protestē pret vienošanos ar Serbiju par plašāku tiesību piešķiršanu Kosovas serbiem.

Pēc deputātu izraisītajām nekārtībām izcēlās vardarbība pie parlamenta ēkas, kur sākās sadursmes starp policiju un opozīcijas atbalstītājiem.

Vairākumam bija vajadzīgs laiks līdz sestdienas rītam, lai pārgrupētos, un tad viņi policijas apsardzībā sapulcējās parlamenta restorānā.

Serbija un Kosova augustā ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību noslēdza vienošanos vairākos svarīgos jautājumos, sperot lielu soli uz priekšu savstarpējo attiecību normalizēšanā kopš Prištinas vienpusējās neatkarības pasludināšanas.

Vienošanās tika panākta vairākās jomās, tostarp par Kosovas serbu municipalitāšu pilnvaru paplašināšanu.

Kosovas opozīcijas partijas iebilst pret vienošanos, uzskatot, ka tā apdraud albāņu vairākumu un tikai palielinās etnisko sašķeltību.

Serbijas un Kosovas attiecības ir naidīgas, kopš Priština vienpusēji pasludināja neatkarību no Belgradas, kura nav to atzinusi, pretēji ASV un lielākajai daļai ES valstu.

Kosovas karš, kas ilga no 1998. līdz 1999. gadam, beidzās, kad pēc 11 nedēļas ilgas NATO bombardēšanas kampaņas Serbijas spēki pameta teritoriju.

Priština un Belgrada 2013. gadā ar ES starpniecību parakstīja vienošanos par attiecību normalizēšanu, kas atļāva Belgradai gadu vēlāk sākt iestāšanās sarunas ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!