Foto: Reuters/Scanpix

Portugāles jaunais premjerministrs Antoniu Košta sola izbeigt taupības pasākumus, vienlaikus īstenojot "mērenu" programmu, kas respektētu Eiropas Savienības (ES) noteiktās budžeta saistības.

"Prioritāte ir ekonomikas izaugsme, darbavietu radīšana un nevienlīdzības samazināšana, kas ļaus uz saprātīga pamata sabalansēt valsts rēķinus," Košta sacīja ceturtdien viņa valdības inaugurācijā.

Koštas vadītās Sociālistiskās partijas valdība, kuru parlamentā atbalstīs radikāli kreisie spēki, "ir noteikusi prasīgu kursu samazināt deficītu un valsts parādu," teica Košta.

Premjers sacīja, ka ir nodomājis "izveidot alternatīvu taupības spirālei, kura ir sarežģījusi ekonomiskās, sociālās un pat fiskālās problēmas", un piebilda, ka "šī alternatīva ir reālistiska un apdomīga".

Jaunās valdības inaugurācija izbeidza nedēļām ilgu politisku neskaidrību pēc parlamenta vēlēšanām 4.oktobrī, kurās līdzšinējā labējā koalīcija ieguva visvairāk balsu, bet zaudēja absolūto vairākumu parlamentā.

Premjerministrs Pedru Pasušs-Koelju pēc vēlēšanām sākumā saglabāja amatu, bet 10.novembrī bija spiests atkāpties, kad viņa mazākuma konservatīvo valdību gāza kreiso politisko spēku alianse Sociālistiskās partijas vadībā.

Labējiem spēkiem ir 107 no 230 parlamenta deputātu mandātiem, bet Sociālistiskajai partijai, Kreisajam blokam un Komunistiskajai partijai kopā ir 122 mandāti.

Kreisais bloks, kas ir tuvs komunistiem un "zaļajiem", ir solījis atbalstīt parlamentā sociālistu mazākuma valdību, neatsakoties no kritiskas nostājas pret Eiropas budžeta noteikumiem un Portugāles dalību NATO.

Sociālisti ir solījuši izbeigt taupības pasākumus, kas valstī tika īstenoti kopš 2011.gada, kad tos pieprasīja starptautiskie aizdevēji. To vietā Košta ir solījis veicināt ekonomisko izaugsmi ar patēriņa palīdzību.

Košta ir noraidījis paustās bažas, ka viņa valdība neievēros eiro zonā noteikto fiskālo disciplīnu, un uzsvēris, ka ievēros starptautiskās saistības, tai skaitā attiecībā uz valdības tēriņu ierobežojumiem.

Kreisās alianses vienotība drīz tiks pārbaudīta, jo Eiropas Komisija ir aicinājusi Portugāles valdību iespējami drīz izstrādāt 2016.gada budžetu, ko bija aizkavējušas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!