Foto: Reuters/Scanpix

Pēc vairāku mēnešu ilgām nepubliskām konsultācijām Kremlī pieņemts galīgais lēmums nepielaist opozicionāru un korupcijas atmaskotāju Alekseju Navaļniju nākamgad gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Par to medijs uzzinājis no kāda avota Prezidenta administrācijā. Informators, kurš piekritis runāt, ja tiek ievērota viņa anonimitāte, pats piedalījies jautājuma apspriešanā. Par lēmumu nereģistrēt Navaļniju cīņai par prezidenta krēslu medijam apstiprinājis arī cits valsts galvas administrācijai tuvs avots.

Otrdien par to, ka Navaļnijs nevarēs piedalīties cīņā par Krievijas prezidenta amatu, paziņoja arī Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Ella Pamfilova. Viņa paskaidroja, ka opozicionārs nav tiesīgs kandidēt uz amatu ātrāk par 2028. gadu, jo pret viņu ir spēkā notiesājošs spriedums "Kirovļes" lietā.

Pats Navaļnijs, kurš krimināllietu par līdzekļu piesavināšanos pret sevi uzskata par safabricētu, norāda, ka viņa nepielaišana vēlēšanām ir politisks, nevis juridisks jautājums.

Navaļnijs, kurš "par atkārtotiem aicinājumiem uz nesaskaņotām akcijām" pašlaik izcieš 20 diennakšu arestu, savā blogā jaunumus ceturtdien komentē ar piebildi, ka par to pat viņa kameras biedrs smejas.

"Te pat mans kameras biedrs smejas: bet ko viņi tā visu vietā nolēma? Un ja reiz "nolēma", tātad tās visas ir blēņas par "aizliegts ar likumu", jo varēt tak citādi izlemt," raksta Navaļnijs.

Šogad maijā tiesa pēc "Kirovļes" lietas izskatīšana atkal atzina Navaļniju par vainīgu un piesprieda viņam nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem. Eiropas Cilvēktiesību tiesa šo lēmumu ir atzinusi par netaisnīgu.

Lai gan 18 gadus pie varas esošais Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēl nav oficiāli un skaidri paziņojis par to, vai kandidēs uz vēl vienu prezidentūras termiņu, par to ir maz šaubu un novērotāji prognozē viņa uzvaru.

Taču Kremli satrauc iedzīvotāju intereses par vēlēšanām samazināšanās. 2016. gada Valsts domes un 2017. gada reģionālajās vēlēšanās aktivitāte bija zema. Tāpēc, lai leģitimizētu vēlēšanu iznākumu, palielinātu aktivitāti un radītu intrigu, Kremlī tika apspriesta iespēja ļaut Navaļnijam kandidēt, gada sākumā rakstīja "Bloomberg".

Navaļnijs ir viens no atpazīstamākajiem Krievijas opozicionāriem. Saskaņā ar Levadas centrs aptauju viņu atpazīst 55% aptaujāto. Navaļnijs ar savu korupcijas atmaskošanas darbu ir spējis piesaistīt sabiedrības uzmanību un sapulcināt uz protestiem lielas ļaužu masas.

Viens no ievērojamākajiem Navaļnija vadītā pretkorupcijas fonda darbiem, kas izraisīja plašu rezonansi un pat spēja mobilizēt Krievijas iedzīvotājus protestiem, ir martā publicēts pētījums, kurā premjerministrs Dmitrijs Medvedevs apsūdzēts vērienīgā korupcijā.

Krievijas medijos ir izskanējušas ziņas, ka kā opozīcijas kandidāte vēlēšanās varētu piedalīties TV personība Ksenija Sobčaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!