Foto: LETA

Lai gan Lietuva liegusi iebraukšanu skandalozajam prokremliskajam Krievijas vēsturniekam, fonda "Vēsturiskā atmiņa" direktoram Aleksandram Djukovam, Viļņā bez paša autora līdzdalības prezentēta viņa grāmata "Holokausta priekšvakarā" - tendenciozs "dokumentu krājums" par 1940. un 1941.gadu Lietuvā, ceturtdien vēsta portāls "Lrytas.lt".

Grāmatā, ko lietuviešu valodā laidusi klajā izdevniecība "Gaires", ietverta klaja propaganda - tajā apgalvots, ka PSRS Iekšlietu tautas komisariāts (NKVD) nebūt neesot plānojis 1941.gada jūnijā izsūtīt uz Sibīrijas nometnēm 17 500 Lietuvas iedzīvotāju, tai skaitā daudz vecu cilvēku un mazu bērnu.

Padomju vara esot bijusi spiesta to darīt, jo saņēmusi informāciju, ka šie "pretpadomju elementi", karam sākoties, būtu kļuvuši par nacistu līdzskrējējiem un šāvuši sarkanarmiešiem mugurā. Izsūtītajiem arī esot jābūt pateicīgiem, ka Sibīrija viņus vismaz paglābusi "no holokausta kauna".

Portāls šai sakarā atgādina, ka pirmajā deportāciju vilnī no Lietuvas izvesti arī vairāk nekā 5000 bērni vecumā līdz 16 gadiem un pāri par diviem tūkstošiem ebreju.

Kā norāda Lietuvas Seima nacionālās drošības un aizsardzības komitejas deputāts Arvīds Anušausks, Aleksandrs Djukovs acīmredzot ir Krievijas specdienestu cilvēks, kas akadēmiskajās aprindās netiek atzīts kā vēsturnieks, taču viņam nodrošināta īpaša pieeja Krievijas arhīviem.

Izdevumos, ko Djukovs piedāvā kā savus vēsturiskos darbus, viņš balstās uz sen zināmiem dokumentiem, kuri lielākoties tapuši PSRS Valsts drošības komitejas pratināšanu laikā, bet piedāvā nepamatotas to interpretācijas, mēģinot attaisnot staļiniskā režīma noziegumus un demonizēt Baltijas valstu lomu Otrā pasaules kara notikumos, norādījis Anušausks, kas pats veltījis padomju represijām grāmatu "Terors 1940-1958".

Kā ziņots, Djukovam tika liegts iekļūt Lietuvā, kad viņš trešdien no Maskavas ielidoja Viļņas Starptautiskajā lidostā. Djukovu lidostā aizturēja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) darbinieki, jo viņš jau kopš maija ir pasludināts par šai valstij nevēlamu personu. Vēsturniekam arī aizliegts iebraukt visās Šengenas zonas valstīs.

Kad Djukovs bija pavadījis nakti īpašās lidostas telpās, kas paredzētas personām, kurām aizliegts iekļūt valstī, viņš ceturtdien tika lidmašīnā nogādāts atpakaļ uz Maskavu.

Kopš 2012. gada marta Djukovs pasludināts par Latvijai nevēlamu personu. Savulaik pēc režisora Edvīna Šnores dokumentālās filmas "Padomju stāsts" noskatīšanās viņš paziņoja, ka vēlas "nogalināt filmas režisoru un aizdedzināt Latvijas vēstniecību", kā arī piedalījās un runāja pasākumā pie Latvijas vēstniecības Maskavā, kurā tika dedzināta un pakārta lelle, paziņojot, ka tas ir minētās filmas režisors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!