Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Facebook" ar Kremli cieši saistītajam Krievijas interneta milzim "Mail.ru" devusi īpašu pieeju, kas ļauj ievākt lietotāju datus bez viņu ziņas. Krievijas likumi nosaka, ka šie dati ir pieejami arī pretizlūkošanas iestādēm, piemēram Federālās izlūkošanas birojam, ziņo "Vice".

"Mail.ru" kā viens no uzņēmumiem, kam bijusi ilgstoša pieeja lietotāju un viņu draugu datiem pirms 2015. gadā tā tika liegta pavisam, minēts "Facebook" atbildē ASV Pārstāvju palātas enerģijas un uzņēmējdarbības komitejām.

"Mail.ru" ir otra lielākā Krievijas inteneta kompānija aiz "Yandex", kuras vērtība tiek lēsta aptuveni 6 miljardi eiro. Tai cita starpā pieder arī lielākais Krievijas soctīkls "VK". Turklāt "Mail.ru" radījis neskaitāmas lietotnes "Facebook" lietotājiem.

To savulaik dibināja Krievijas miljardieris Jurijs Milners, bet 2012. gadā viņš kompānijas vadību atstāja, un patlaban tā pieder par Krievijas oligarhu dēvētā Ališera Usmanova uzņēmumam "USM Holdings. Usmanovs ir viens no cilvēkiem, kurš iekļauts ASV Valsts kases veidotajā sarakstā ar Kremlim pietuvinātiem miljardieriem.

Krievijas likumi paredz, ka visām Krievijas kompānijām pēc pieprasījuma tiesībsargājošajām instancēm ir jādod pielaide tās rīcībā esošiem datiem. "Tas nozīmē, ka Krievijas izlūkdienestiem ir legāla pieeja visiem šiem ["Mail.ru"] iegūtajiem datiem," "Vice" skaidrojis drošības eksperts Maikls Kārpenters.

Medijs uzsver, ka valstī, kurā valsts iestāžu vēršanās pret žurnālistiem un aktīvistiem ir regulāra, viņu soctīklos esošo datu, piemēram, sarakstes nonākšana pretizlūkošanas iestāžu rokās var būt liela problēma un apdraudējums pilsoniskajai sabiedrībai un ikvienam, kurš iestājas pret Kremļa politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!