Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdevis rīkojumu, ar kuru informācija par miera laikā notikušās specoperācijās kritušiem karavīriem tiek pasludināta par valsts noslēpumu, vēsta telekanāls "Dožģ".

Attiecīgs rīkojums ceturtdien, 28. maijā, publicēts oficiālajā Krievijas tiesiskās informācijas portālā.

Iepriekš slepena bija tikai Aizsardzības ministrijas informācija par dzīvā spēka zaudējumiem kara laikā.

Tāpat par slepenu padarīta informācija par personām, kuras izlūkdienesti pēta ar nolūku piesaistīt konfidenciālai sadarbībai. Iepriekš slepeni bija dati tikai par personām, kas no tādas sadarbības atteikušies.

Ukrainas austrumos notiek karš starp Ukrainas spēkiem un prokrieviskajiem kaujiniekiem. Kijeva un Rietumi apsūdz Maskavu karaspēka un bruņojuma sūtīšanā separātisma atbalstam. Kremlis šīs apsūdzības noliedz.

17. maijā Ukrainas spēki sagūstīja divus vīriešus, kuri ir atzinušies, ka ir Krievijas armijas karavīri. Maskava gan steidza atbildēt, ka aizturēšanas brīdī vīrieši vairs neesot bijuši Krievijas dienestā.

Sagūstīto karavīru dienesta biedriem vēlāk esot atņemti mobilie telefoni un liegta saziņa ar tuviniekiem.

Tikmēr maijā publicētā nogalinātā Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova ziņojumā atklāts, ka 2014. gada augustā Donbasā krituši vismaz 150 Krievijas karavīri. Aptuveni 70 krievu armijnieki krituši kaujās par Debaļceves pilsētu 2015. gada janvārī un februārī.

Nesen aktīvisti Krievijā atrada vairāku nesen kritušu karavīru kapus.

Iepriekš žurnālistiem, kas mēģinājuši apmeklēt kapus, kur esot apglabāti Ukrainā krituši Krievijas karavīri, draudēts ar izrēķināšanos un viņi nav ielaisti kapsētā.

Uzbrukumu piedzīvojusi arī raidsabiedrības BBC filmēšanas grupa, kad Astrahaņā veidojusi sižetu par Ukrainā kritušiem Krievijas karavīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!