Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainā notiekošais Kremlī tiek "traktēts kā valsts apvērsuma mēģinājums", trešdien pavēstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Ukrainā notiek ēku un bruņojuma sagrābšana, norādīja amatpersona.

"Maskavā kategoriski nosoda vardarbību no ekstrēmistisko elementu puses, kas, izmantojot amnestijas nosacījumu izpildīšanu, uzreiz ķērušies pie vardarbīgām darbībām," sacīja Peskovs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka "Krievijas prezidents nesniedz Ukrainas kolēģim padomus, ko un kā darīt. Un negrasās sniegt padomus turpmāk".

"Krievijas vadības, Krievijas Federācijas prezidenta nostāja attiecībā uz notikumiem Ukrainā ir sagaidīt drīzāku situācijas noregulējumu, bet, kādā veidā un uz kā rēķina noregulējums tiks panākts, ir tikai un vienīgi leģitīmo varasiestāžu prerogatīva."

Peskovs arī norādīja, ka Maskava uztur dialogu ar visiem Ukrainas civilizētajiem politiskajiem spēkiem.

Putinam un Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam otrdien vēlu vakarā bijusi telefonsaruna, atzina Peskovs.

Medijos parādījušos informāciju par šīs sarunas saturu viņš gan nodēvēja par "pīli".

"Visa informācija, kas tiek publicēta par sarunas saturu, nav nekas cits kā "pīle" un neatbilst patiesībai," uzsvēra amatpersona.

Kijevā otrdien izraisījās līdz šim nepieredzēti vardarbīgas un asiņainas sadursmes. Tās aizsākās, kad kareivīgi noskaņotu protestētāju kolonna mēģināja piekļūt parlamentam, kur tobrīd notika debates par konstitūcijas grozījumiem.

Protestētāji, neizturot pretējās puses pārspēka spiedienu, atkāpās no daudzām pilsētas centra ielām uz Neatkarības laukumu - kopš novembra sākuma nerimstošās protestu kustības epicentru.

Kijevā trešdien turpinās protestētāju un milicijas konfrontācija. Viss Neatkarības laukums ir dūmos, dzirdami sprādzieni. Nekārtībās otrdien un trešdien Kijevā dzīvību zaudējuši 25 cilvēki.

Milicijas pozīciju loks ap Neatkarības laukumu gandrīz pilnībā ir noslēdzies, vēsta Krievijas neatkarīgais telekanāls "Doždj". Protestētāji turpina būvēt jaunas barikādes, nosprostojot ielas, kas ved uz Maidanu, šādi gatavojoties jaunam milicijas specvienības "Berkut" uzbrukumam.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien paziņoja, ka opozīcijas līderi, aicinot cilvēkus ķerties pie ieročiem, ir pārkāpuši robežu un viņiem par to ir jāstājas tiesas priekšā, kas tad noteiks viņiem soda mēru.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vēl nav par vēlu apturēt konfliktu, un aicināja opozīcijas līderus pie sarunu galda.

Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Andrijs Portnovs trešdien mudināja protestētājus, "kas ķērušies pie radikāliem soļiem", padoties, norādot, ka viņi veic smagus noziegumus.

"Pieprasām nekavējoties pārtraukt nelikumīgās darbības. Padoties tiesībsargājošajām struktūrām. Atbrīvot visas ieņemtās telpas un transporta komunikācijas. To ir nepieciešams izdarīt, lai mūsu valstī saglabātu mieru. Lai saglabātu mūsu valsts vienotību un pilsonisko mieru," uzsvēra Portnovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!