Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija, sadarbībā ar Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju, nosūta uz Ukrainu humānās palīdzības konvoju, atsaucoties uz Kremļa preses centra paziņojumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Par to Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā informējis Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu.

"Atzīmēts, ka Krievijas puse sadarbībā ar Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas pārstāvjiem nosūta uz Ukrainu humāno konvoju," teikts Kremļa paziņojumā.

Tikmēr Ukrainas Nacionālās Drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko norāda, ka Kremļa paziņojums neatbilst patiesībai, ziņo aģentūra UNIAN.

"Patiesībā šī humānā palīdzība uz Ukrainu tiek nogādāta vienojoties Ukrainas prezidentam Petro Porošenko ar Starptautisko Sarkano Krustu. Tāpēc, tādā veidā Krievijas puse grib šo misiju uzdot kā savu iniciatīvu," apgalvo Lienko.

"Ar iniciatīvu organizēt palīdzības kravu pie eirokomisāra vērsās mūsu prezidents Petro Porošenko. Viņš atbalstīja, solīja , ka no ES puses Donbasa iedzīvotājiem tiks piešķirti ap 2,5 miljoniem eiro. Vladimirs Putins šo iniciatīvu nokavēja un izmanto to savai reklāmai – tas nav nekas vairāk. Tagad Petro Porošenko veic pārrunas ar ASV prezdentu Baraku Obamu, kurš, saskaņā ar provizorisku informāciju, arī atbalsta šo iniciatīvu," skaidro Lisenko.

"Nav skaidrs, kāpēc Putinam būtu jānogādā humāno konvoju tiem pašiem teroristiem, ko viņš apbruņo," turpina Lisenko.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien paziņoja, ka Maskava par palīdzības nosūtīšanu ir vienojusies ar Sarkano Krustu un Kijevu. Ir novērsti visi "iespējamie un neiespējamie"iemesli, kas traucēja palīdzības piegādei, un tuvākajā laikā akcija varēs sākties, viņš norādīja.

"Visas detaļas mēs saskaņojām ar Ukrainas vadību. Ceru, ka Rietumu partneri nemetīs sprunguļus ritenī," paziņoja Lavrovs.

Ukrainas Ārlietu ministrija Krievijas paziņojumus nosaukusi par ciniskiem, norādot, ka labākā palīdzība no Maskavas puses būtu pārtraukt agresiju pret Ukrainu.

EK prezidents Barrozu telefonsarunā ar Putinu brīdinājis, lai Krievija atturas no jebkādām vienpusējām militārām darbībām Ukrainā un neizmanto tam par ieganstu arī humānus apsvērumus, atsaucoties uz EK preses centra paziņojumu, raksta "Korrespondent.net".

Sarkanais Krusts paziņojumā pirmdien norāda, ka saņēmis no Krievijas piedāvājumu piedalīties humānās palīdzības kolonnas nosūtīšanā uz Ukrainu. Organizācija norāda, ka apsveic jebkuru iniciatīvu, kas palīdzēs mazināt cilvēku ciešanas un piedāvājumu izskatīs, bet tam ir nepieciešama visu iesaistīto pušu piekrišana.

Ukrainas prezidenta administrācija pirmdien vakarā paziņojusi, ka palīdzība paredzēta Luhanskas apgabala iedzīvotājiem un ka Ukraina neiebilst, ja Krievija iesaistās starptautiskās humānās palīdzības sniegšanā, kas noris saskaņā ar visiem noteikumiem.

Ukrainas valdība piektdien informēja, ka, aizbildinoties ar "humāno misiju", Ukrainā mēģinājuši iekļūt "Krievijas miera uzturētāji".

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidroja Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Valērijs Čalijs.

Piektdien Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien norādīja, ka Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību,bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!