Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija izteikusi nožēlu par Ukrainas parlamenta lēmumu nosodīt komunistisko režīmu un aizliegt tā simboliku un propagandu, vēsta aģentūra UNIAN.

To paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Tāpat Kremlis ir sarūgtināts par Ukrainas prezidenta Petro Porošenko paziņojumu, ka Otro pasaules karu kopīgi uzsāka PSRS līderis Josifs Staļins un Vācijas vadonis Ādolfs Hitlers.

"Krievijā sargāja un turpinās sargāt piemiņu par karu, bet galvenais, atcerēsies mācību, ko šis karš deva cilvēcei. Var tikai nožēlot, ka uz šādu lēmumu fona, tādu paziņojumu fona, daudzi veterāni šajās nedēļās pirms jubilejas sagaidīs svētkus ar asarām acīs," Ukrainas parlamenta lēmumu komentēja Peskovs.

Vēstīts, ka Ukrainas parlaments ceturtdien nobalsoja par likumu, kas nosoda totalitāros režīmus – gan komunistisko, gan nacionālsociālistisko. No 1917. līdz 1991. gadam Ukrainā valdījušais PSRS režīms atzīts par noziedzīgu.

Tāpat aizliegta komunistiskā un nacistiskā simbolika un propaganda. Tikmēr PSRS laika terminu "Lielais Tēvijas karš" nolemts aizstāt ar starptautiski pieņemto "Otrais pasaules karš".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko ceturtdien paziņoja, ka "Otrā pasaules kara asinspirti kopīgi uzsāka Hitlers ar Staļinu un tad centās sadalīt un sašķelt Eiropu".

Vēstīts, ka šogad aprit 70 gadi kopš Otrajā pasaules karā tika sakauta Hitlera Vācija. Eiropā Otrā pasaules kara beigas kontinentā atzīmē 8. maijā, bet Krievija Uzvaras dienu svin 9. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!