Foto: AP/Scanpix

Jautājums par bijušā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieka Edvarda Snoudena likteni nav Krievijas prezidenta Vladimira Putina darba kārtībā, piektdien pavēstīja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Bijušais CIP darbinieks ir lūdzis Krievijā patvērumu, bet Peskovs tagad ļāva noprast, ka Putins negrasās ierosināt, lai šis jautājums tiktu izskatīts pasteidzinātā kārtībā.

"Skatoties prezidenta grafikā, var secināt, ka viņš neko neatceļ, lai sekotu Snoudenam," sacīja Putina preses sekretārs.

"Cik man zināms, Snoudens nav vērsies ne ar kādiem lūgumiem, kas ir jāizskata valsts galvas līmenī. Attiecīgi, šis jautājums nav bijis un nav darba kārtībā," norādīja Peskovs.

Situācija ap Snoudena likteni netiek risināta augstākajā līmenī, bet diskusijas par šo tematu notiek Krievijas Federālā drošības dienesta vadītāja Aleksandra Bortņikova un ASV Federālā izmeklēšanas biroja direktora Roberta Millera starpā, norādīja Putina preses sekretārs.

"Prezidents nepiedalās. Jūs dzirdējāt prezidenta vārdus par to, ka šī jautājuma apspriešana notiek pa kanālu Bortņikovs-Millers," paskaidroja Peskovs.

Kā LETA jau ziņoja, Krievijas Federālais migrācijas dienests Snoudenam trešdien izsniedza izziņu, kas apstiprina, ka tiek izskatīts viņa lūgums pēc patvēruma Krievijā. Tika ziņots, ka tas viņam ar robežsardzes piekrišanu atļauj pamest Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, kur viņš mitinās kopš 23.jūnija.

Snoudens 16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā.

Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12.jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

Tikmēr ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders vēstulē, kas adresēta viņa krievu kolēģim, solījis, ka gadījumā, ja Snoudens tiks izdots tiesāšanai ASV, prokuratūra neprasīs viņam piespriest nāvessodu.

"Apsūdzības, kas viņam draud, neparedz šādu iespēju, un Savienotās Valstis neprasīs nāvessodu pat tad, ja Snoudena kungam tiktu izvirzītas papildu apsūdzības par noziegumiem, kam paredzēts nāvessods," teikts Holdera vēstulē, kas nonākusi aģentūras AFP rīcībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!