Foto: AFP/Scanpix

"Autokrātu loks" mēģina sagraut Eiropas Savienību (ES) un to vidū ir Krievijas, Turcijas un nākamais ASV prezidents, otrdien paziņoja Eiropas Parlamenta vecākais "Brexit" sarunvedējs Gijs Verhofstats.

"Man šķiet, ka mūs arvien vairāk un vairāk ielenc autokrāti. Mani ļoti satrauc Putins, Erdoans un Trampa pirmās nominācijas," sacīja Verhofstats. "Šodien mēs redzam, kā krievi, amerikāņi un turki Eiropā vairāk vai mazāk strādā kopā, lai sagrautu Eiropas modeli."

Verhofstats apsūdzēja Putinu populistisku un eiroskeptisku partiju atklātā finansēšanā un Erdoanu par uzbrukumiem turku opozicionāriem Eiropā.

Viņš Putinu un Erdoanu salīdzināja ar Trampu, norādot uz Trampa galvenā stratēģa Stīva Banona plāniem atvērt Vācijā un Francijā konservatīvās ziņu vietnes "Breitbart News" birojus, "lai ietekmētu vēlēšanas".

Pēc Verhofstata teiktā, trim prezidentiem ir "kopīgs viedoklis, ka viņi vēlas uzbrukt un pat sagraut mūsu domāšanas veidu, mūsu vērtības".

"Mums ir jācīnās pretī, šis ir izšķirošs brīdis ES," sacīja Verhofstats. "Mums ir "Brexit" sarunas, mums ir šis autokrātu, nevis draugu loks ap Eiropu. Šis ir brīdis, kad jābūvē reāla politiskā savienība, spēcīga un efektīva."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!