Foto: EPA/LETA

Krievijas kosmosa aģentūra "Roscosmos" ir paziņojusi, ka 2018.gadā plāno atsākt savu kosmosa tūrisma programmu, lai kompensētu zaudējumus par pašreizējo līgumu ar Nacionālo aeronautikas un kosmosa administrāciju (NASA), ziņo aģentūra AP.

No 2001. līdz 2009.gadam uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) "Roscosmos" nosūtīja astoņus tūristus, taču drīzumā tūrisma programma apstājās, jo SKS paplašināja komandu no trim līdz sešiem locekļiem.

Pēc komandas papildināšanas kļuva skaidrs, ka NASA un citām kosmosa pētniecības aģentūrām būs nepieciešamas papildus vietas astronautiem, tāpēc Krievijas kosmosa tūrisma bizness ātri vien beidzās.

Kopš "Space Shuttle" programmas slēgšanas 2011.gadā, NASA izmanto tikai Krievijas kosmosa aģentūras raķetes, lai nogādātu amerikāņu astronautus SKS.

Ap 2018.gadu ASV astronautu nogādāšanai stacijā plāno sākt izmantot privātā sektora kosmosa kuģus.

Krievijas kosmosa kuģu ražotājfirma "Energija" ziņo, ka NASA un Krievija varētu parakstīt vēl vienu līgumu 2018.gadā, taču, iespējams, ka ASV "SpaceX Dragon" un "Boeing CST-100" kuģu būvniecība uz to laiku jau būs pabeigta un šāda veida līgums varētu būt pēdējais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!